Virus H5N8 prešao na čovjeka, bit će opasno ako se udomaći

Autor: Poslovni.hr , 23. veljača 2021. u 08:50
Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Transmisija virusa influence sa životinja na čovjeka događa se relativno često.

Rusija je Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavila prvi slučaj zaraze virusom ptičje gripe H5N8 kod ljudi. Kako je objavila Ana Popova, šefica Rospotrebnadzora (SZO), ruskog regulatora za potrošače, to se dogodilo prije nekoliko dana, a objavljeno je tek sada nakon što se sa sigurnošću moglo ustvrditi da se doista radi o zarazi ptičjom gripom. piše Večernji list.

 

Zaraženo je sedam radnika farme pilića na jugu Rusije na kojoj je u prosincu izbila zaraza. Svi se zaraženi osjećaju dobro.

– Zaraza se nije dalje širila – rekla je Popova.

– Transmisija virusa influence sa životinja na čovjeka događa se relativno često, a ozbiljna prijetnja postaje ako se virus počne uspješno širiti i s čovjeka na čovjeka. To je dovelo do pandemije ptičje gripe u 2008. U međuvremenu je protiv tog soja gripe, H5N1, razvijeno nekoliko cjepiva. Novi podaci pokazuju da je nedavno primijećena transmisija jednog drugog soja ptičje gripe H5N8 na čovjeka, što bi moglo upućivati na mogući rizik za pandemiju.

Međutim, srećom, čini se da se u ovom slučaju radilo samo o prijenosu s ptica na čovjeka, ali da se bolest nije proširila dalje medu ljudima, komentirao je profesor Nenad Ban, molekularni biolog na uglednom ETH u Zürichu.

Komentirajte prvi

New Report

Close