Virus ebole se ponovo pojavio, ovo su 4 glavna simptoma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2021. u 07:13
Foto: Reuters

WHO sa svakim pojavljivanjem ebole strahuje od širenja virusa u svijetu.

Demokratska Republika Kongo objavila je u nedjelju da se virus ebole ponovo širi na istoku zemlje, kamo je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala tim svojih epidemiologa nakon smrti žene od te bolesti i tri mjeseca nakon proglašenja kraja prethodne epidemije.

“Virus ebole se ponovo pojavio” na istoku DRK-a, rekao je kongoanski ministar zdravstva Eteni Longondo za državnu televiziju, dodajući da je žena umrla 3. veljače u okolici Biene, u Sjevernom Kivuu, na istoku zemlje.

Analizom uzorka njezine krvi uzetom prije smrti pokazalo se da je bila pozitivna na virus ebole, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Selo Biena je u okolici grada Butemba, gdje “epidemiolozi WHO-a vode istragu na terenu” i gdje je “otkriveno 70 kontakata” umrle, piše afrički ured WHO-a u priopćenju objavljenom u nedjelju u Brazzavilleu.

Ovaj novi slučaj prijavljen je pošto je 18. studenoga 2020. službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru, na sjeverozapadu, koja je odnijela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti.

Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole potvrđen je u toj kongoanskoj pokrajini 16. listopada 2020.

U nedjelju ministar Eteni nije proglasio dvanaestu epidemiju ebole. No sredinom studenog je upozorio da u Kongu “postoji stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole”.

Virus ebole, koji je 1976. otkrio Peter Piot i međunarodni tim, u kojemu je bio i kongoanski profesor Muyembe, prenosi se na čovjeka sa zaražene životinje.

S čovjeka na čovjeka se prenosi tjelesnim tekućinama, a glavni simptomi su vrućica, povraćanje, krvarenje i dijareja.

Nakon velike epidemije koja je od 2013. do 2016. vladala zapadnom Afrikom pokosivši 11.000 ljudi i prijenosa bolesti na Zapad putem humanitarnih radnika, WHO sa svakim pojavljivanjem ebole strahuje od širenja virusa u svijetu. UN-ova agencija je uostalom prethodnu epidemiju na istoku Konga proglasila međunarodnom zdravstvenom krizom.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close