VIDEO: Nakon pametnih telefona, u Hong Kongu se razvijaju pametni zatvori

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2019. u 12:13
Foto: Information Services Department, HKSARG, YouTube screenshot

Hong Kong je napravio plan da sve svoje zatvore učini “pametnim”.

Plan uključuje narukvice za praćenje zatvorenika i robote za prosijavanje fekalija, prenio je portal Futurism.

Pametni zatvori se razvijaju pod pod izlikom brige za sigurnost zatvorenika, odnosno sprječavanja da se predoziraju od prokrijumčarene droge, sprječavanja tučnjave ili samoozljeđivanja.

Sada Hong Kong planira koristiti robote, opremu za praćenje i drugu internetsku tehnologiju kako bi poboljšao način upravljanja s 8.300 zatvorenika smještenih u kazneno-popravnim ustanovama.

Prljavi posao

Prošli tjedan Odjel za zatvorske službe u Hong Kongu (CSD) objavio je svoj plan za razvoj "pametnog zatvorskog sustava". Prvi korak će biti testiranje nekoliko tehnologija u malom opsegu, a zatim njihova implementacija u većoj mjeri ako će postići željeni učinak.

Prema South China Morning Postu (SCMP), jedna od tih tehnologija je robotska ruka koja će prolaziti kroz izmet novopridošlih zatvorenika, u potrazi za prokrijumčarenim predmetima. To sada obavljaju pravosudni policajci pomoću drvenih štapova.

Druga tehnologija tiče se narukvice za praćenje, opisana kao "slična proizvodima za fitness koji se prodaju na tržištu." Ona će pratiti vitalne znakove i mjesto boravka zatvorenika, upozoravajući čuvare ako se dogodi nešto loše, uključujući znakove da su se zatvorenici ozlijedili.

Jedna ustanova, Zatvor Pik Uk, već testira "pametni" sustav video nadzora. Njegovih 12 fotoaparata uključuje “video funkcije za analitičko praćenje” koje mogu otkriti neobično ponašanje zatvorenika i upozoriti službenike.

Sigurnost vs. Privatnost

Portal Futurism, u analizi najave pametnih zatvora, upozorio je kako bi upotreba spomenutih tehnologija mogla izazvati kontroverze u vezi privatnosti promatranih ljudi.

Primjerice, dvije kamere koje se koriste u zatvoru Pik Uk smještene su u zahodima.

S druge strane narukvice će prikupljati vjerojatno najosjetljiviju vrstu podataka o zatvorenicima – biometrijsku.

"Kako će (CSD) koristiti i pohranjivati ​​informacije je osjetljivo pitanje jer se postupak može zloupotrijebiti. Potrebno je točno navesti koje podatke će bilježiti narukvica”, izjavio je za SCMP zakonodavac iz sektora socijalne skrbi Shiu Ka-chun.

Dvojica zatvorenika iz Hong Konga počinila su samoubojstvo 2018. godine, dok se 48 samo-povrijedilo, tako da se u analizi zaključuje da je moguće stvoriti dobar primjer za pametne zatvore budućnosti – samo ako se uspije uspostaviti ravnoteža između prava na privatnost zatvorenika i njihove sigurnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close