Veliki problemi za britansku premijerku, Corbyn poručuje: To je dovoljno da ode

Autor: Poslovni.hr/H , 09. lipanj 2017. u 09:07
FOTO: Reuters

“Mislim da je to dovoljno da ode, zapravo, i napravi mjesta vladi koja će doista predstavljati sve ljude ove zemlje”, dodao je Corbyn.

Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu na prijevremenim parlamentarnim izborima 8. lipnja, pokazali su u petak službeni rezultati.

Konzervativci vode, ali su izgubili petnaestak mjesta u parlamentu, dok su ih laburisti dobili tridesetak, pokazali su rezultati koji su gotovo konačni. Tako May nije uspjela dobiti 326 mjesta koliko je konzervativcima trebalo za apsolutnu većinu.

May bi trebala dobiti 316 mjesta a Laburisti 265.

May, koja bi se trebala obratiti javnosti u 9,00 sati po GMT-u, odnosno u 10,00 sati po londonskom vremenu, odmah se suočila i s pozivima da odstupi nakon što nije uspjela ojačati svoj mandat prije početka pregovora o Brexitu, što joj je bio cilj ovim izborima.

Prvi ju je na odlazak pozvao njezin suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn.

 "Mandat koji je dobila su gubitak konzervativnih mjesta, gubitak glasova, podrške i povjerenja", rekao je.

"Mislim da je to dovoljno da ode, zapravo, i napravi mjesta vladi koja će doista predstavljati sve ljude ove zemlje", dodao je.

Škotska premijerka i čelnica SNP-a Nicola Sturgeon kazala je da su rezultati razočaravajući za njezinu stranku, ali da su za May katastrofalni.

"Ovo je katastrofa za Theresu May, sazvala je izbore vrlo arogantno vjerujući da će potući oporbu, sve pomesti na stranu i doploviti do apsolutne većine, njezina je pozicija vrlo, vrlo teška", rekla je Sturgeon čija je stranka dobila dvadesetak mjesta manje nego u prošlom sazivu.

Povjerenik EU-a za proračun Guenther Oettinger prvi je koji je reagirao iz Bruxellesa, rekavši da je sada vrlo neizvjesno hoće li britanski pregovori o napuštanju Unije početi na vrijeme, 19. lipnja kao što je bilo predviđeno.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close