“Velika trojka”: Doviđenja svima – dobili ste otkaz

Autor: Poslovni.hr , 04. listopad 2023. u 14:45
Foto: Unsplash

Prve procjene pokazuju da su proizvođači automobila izgubili 1,1 milijardu dolara tijekom štrajka, zbog dodatnih troškova i izgubljene prodaje.

General motors (GM) i Ford otpuštaju još 500 radnika, okrivljujući za taj potez širenje štrajka koji je sindikat radnika automobila najavio u tim kompanijama, piše B92.

Ford je najavio da će otpustiti ukupno 330 radnika u svojim tvornicama u Chicagu, Stamping i Lima, Ohio, dok je GM prošlog mjeseca priopćio da je zbog nedostatka dijelova koji teku uslijed štrajka otpušteno oko 2000 radnika.

Ford je prošlog mjeseca objavio da privremeno otpušta oko 600 radnika u tvornici automobila u Michiganu zbog štrajka. Stellantis je otpustio oko 370 radnika u Ohiju i Indiani.

Po novim najavama GM otpušta još 164 radnika u tvornicama u Parmi u Ohiju, i Merionu u Indiani. Te tvornice obično šalju svoje metalne dijelove na montažne trake koje su zatvorene zbog štrajka – tvornice u Ohiju, i tvornici Lansing Delta Township Assembly u Michiganu. Među vozilima koja se proizvode u tim tvornicama su Pickup Chevrolet Colorado i GMC Canion i Chevy Traverse i Buick Enclave.

“Više puta smo govorili da nitko ne pobjeđuje u štrajku, a ovo je još jedna demonstracija te činjenice”, navodi se u priopćenju GM-a. “Nastavit ćemo pregovarati u dobroj veri sa sindikatom da postignemo sporazum što je prije moguće”.

Oglasio se i Ford: “Naš proizvodni sustav je vrlo povezan, što znači da strategija ciljanog udara United Auto Workers-a (UAW) ima negativne efekte na objekte koji nisu direktno ciljani zbog prekida rada”, navodi se u priopćenju Forda.

UAW je ukazao na svoju raniju izjavu u kojoj je kritizirao otpuštanja.

“Da budemo jasni: Ako Velika trojka odluči otpustiti ljude koji nisu u štrajku, to su oni koji pokušavaju pritisnuti naše članove da pristanu na manje. Sa svojim rekordnim profitom, ne moraju otpustiti nijednog zaposlenog”, navodi se u priopćenju sindikata. “Njihov plan neće uspeti. UAW će se pobrinuti da nijedan radnik koji je otpušten u posljednjem napadu Velike trojke neće ostati bez prihoda”.

Prve procjene pokazuju da su proizvođači automobila izgubili 1,1 milijardu dolara tijekom štrajka, zbog dodatnih troškova i izgubljene prodaje.

Pored toga, dobavljači proizvođača automobila su do sada izgubili oko 1,3 milijarde dolara, dok su gubici dilera i kupaca dostigli dodatnih 1,2 milijarde dolara, čime su ukupni troškovi štrajka tijekom prva dva tjedna iznosili nešto manje od 4 milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close