Sedmero oligarha zajedno vrijede oko 15 milijardi funti, zamrznuta im je imovina

Autor: Poslovni dnevnik , 13. ožujak 2022. u 09:18
Roman Abramovič nakon izbijanja invazije pozvao je na mir/Reuters

Sankcionirani su i Oleg Deripaska, oligarh s udjelima u grupaciji EN+, Dmitri Lebedev, direktor banke Rossiya, Aleksej Miller, izvršni direktor Gazproma te Nikolaj Tokarev, predsjednik Transnjefta.

Velika Britanija u četvrtak je objavila da je zamrznula imovinu Romana Abramoviča, vlasnika nogometnog kluba Chelsea, Igora Sečina, izvršnog direktora ruske naftne grupacije Rosnjeft, te još petero ruskih oligarha. Sedmero oligarha zajedno vrijede oko 15 milijardi funti.

“Ne smije biti utočišta za one koji podržavaju Putinov okrutni napad na Ukrajinu”, poručio je britanski premijer Boris Johnson. Britanski zastupnici bili su sve glasniji u pozivima na djelovanje protiv Abramoviča i drugih oligarha, kritizirajući Johnsonovu vladu da ne djeluje dovoljno brzo u odnosu na Europsku uniju i SAD.

Sankcionirani su i Oleg Deripaska, oligarh s udjelima u grupaciji EN+, Dmitri Lebedev, direktor banke Rossiya, Aleksej Miller, izvršni direktor Gazproma te Nikolaj Tokarev, predsjednik Transnjefta, ruske državne tvrtke koja upravlja plinovodima.

Deripaska je bio prvi oligarh koji je kritizirao invaziju na Ukrajinu, pozvavši na pregovore “što je prije moguće”, i najavivši i da će zapadne sankcije odvesti Rusiju u dugotrajnu ekonomsku krizu. Kritičan prema invaziji bio je i Lebedev.

Na mir je pozvao i Abramovič koji je najavio da će prodati Chelsea i prikupiti novac za žrtve rata u Ukrajini. 

Komentirajte prvi

New Report

Close