Uz pomoć EBRD-a ulažu 10 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2019. u 06:11
Zbog loše plovnosti rijeke Save poslovanje Luke je ograničeno

Obnova će se financirati kreditima i bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj.

Luka Brčko, jedina međunarodna luka u Bosni i Hercegovini, u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je povećanje obujma posla u svojoj primarnoj djelatnosti, odnosno prekrcaju robe.

Luka Brčko jedan je od gospodarskih potencijala BiH koji nije dovoljno iskorišten, a zastarjela oprema, loša plovnost rijeke Save te zatvaranje mosta Brčko-Gunja u Hrvatskoj glavni su izazovi s kojima se suočava, piše Klix.ba. Marinko Viljušić, direktor Luke Brčko, kaže da su od siječnja do srpnja ove godine prekrcali 93.000 tona različite robe. To je povećanje u odnosu na godinu ranije za 7 do 8 tisuća tona.

Čišćenje plovnog puta
"Naš najveći komitent je Sisecam Soda iz Lukavca s kojom smo ove godine obavili prekrcaj gotovo 60.000 tona, zatim slijede Delta S iz Brčkog, ArcelorMittal iz Zenice te TMD iz Gradačca", kaže Viljušić. 

Zbog loše plovnosti rijeke Save, koja se ne može koristiti tri-četiri mjeseca godišnje, poslovanje Luke je u znatnoj mjeri smmanjeno. Taj problem postoji već gotovo četiri desetljeća, a njegovo rješenje vidi se u čišćenju plovnog puta rijeke.

"U pregovorima smo sa Svjetskom bankom o projektu stabilizacije rijeka Save i Drine. Jedan od segmenata je i čišćenje plovnog puta na rijeci Savi. Vrijednost projekta je 244 milijuna eura i nadam se da će se ovo uskoro riješiti da bi mogli bolje poslovati", objašnjava Viljušić za Klix.ba.

 

93 tisuće

tona robe prekrcano u Luci Brčko od siječnja do srpnja

Luka Brčko trenutno raspolaže izuzeno dotrajalom infrastrukturom koja je stara 50 godina.  Najvažniji su utovarivači i dvije lučne dizalice uz pomoć kojih radnici prekrcavaju robu, a kada dođe do kvarova samostalno ih otklanjaju. Kako bi se dodatno unaprijedilo djelovanje luke, uskoro bi trebala početi realizacija projekta obnove, a za modernizaciju infrastrukture planirano je ulaganje od 10 milijuna eura. Obnova će se financirati kreditima i bespovratnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Zaposleno 67 ljudi
"EBRD trenutno bira konzultanta koji će pomoći vladi Brčko Distrikta i Luci Brčko pri raspisivanju natječaja za odabir najboljih ponuđača za izvođenje radova u pet projekata.  Trenutno radimo na četiri projekta, a peti se odnosi na izgradnju nove pruge od Stanice Brčko novo do luke. Tu imamo određenih problema jer se projektni zadatak ne podudara s urbanističkim planom grada Brčko. To ćemo morati prvo riješiti, a onda ići u daljnju realizaciju", kaže Viljušić. 

U Luci Brčko trenutno je zaposleno 67 radnika, a nova će radna mjesta biti moguće otvoriti tek nakon obnove i uvođenja dodatnih djelatnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close