Uvode novi “internetski” porez koji bi im godišnje mogao donijeti 600 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2019. u 14:38
Foto: Getty Images

Prema prvotnom je planu porez trebao biti uveden početkom ove godine ali je rok naknadno pomaknut do iduće godine.

Italija će u 2020. godini uvesti porez od tri posto na određene internetske transakcije velikih digitalnih kompanija, izjavio ministar gospodarstva Roberto Gualtieri.

Italiju i druge članice Europske unije već dugo smeta što Facebook, Google i drugi digitalni divovi kod njih ostvaruju veliku zaradu a porezne obaveze mjere im se u iznosima od tek nekoliko milijuna eura.

Digitalne kompanije preusmjeravaju dobit u zemlje s niskim ili čak nultim poreznim stopama, poput Irske, budući da su prema međunarodnim poreznim propisima obavezne plaćati poreze samo u zemlji u kojoj su registrirane.

"Dobit se mora oporezivati ​​tamo gdje je ostvarena", istaknuo je Gualtieri u utorak u talijanskom parlamentu.

Novi talijanski porez plaćat će samo tvrtke s godišnjim prihodima većim od 750 milijuna eura i vrijednošću digitalnih usluga iznad 5,5 milijuna eura.

Prema prvotnom je planu porez trebao biti uveden početkom ove godine ali je rok naknadno pomaknut do iduće godine.

U prosincu prošle godine ministarstvo financija procijenilo je godišnje prihode od novog poreza na nekih 600 milijuna eura.

Gualtieri je jučer u parlamentu kazao i da je Italija upravo od Europske komisije zatražila da predstavi prijedlog o minimalnom europskom korporativnom porezu.

Novoimenovani europski povjerenik za ekonomske poslove Paolo Gentiloni rekao je da planira nadgledati europske pokušaje usklađivanja korporativnog poreza unutar 28-članog bloka. Najavio je i europski porez na digitalne usluge ako propadne odgovarajuća globalna inicijativa.

Komentirajte prvi

New Report

Close