Usvojena rezolucija kojom se predlaže odustajanje od ljetnog i zimskog računanja vremena

Autor: Poslovni.hr , 08. veljača 2018. u 12:51
Foto: Thinkstock

O ovoj temi Europski parlament je glasao na prijelog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje.

Europski parlament usvojio je danas na plenarnoj sjednici u Strasbourgu rezoluciju kojom predlaže odustajanje od režima ljetnog i zimskog računanja vremena u EU.

Na samom početku rasprave bilo je jasno da Europska komisija nakon opsežne analize učinka ne preporučuje takvu promjenu, piše Večernji list.

Moje službe analizirale su sve dostupne dokaze – rekla je europska povjerenica za promet Violeta Bulc, koja u ime Komisije sudjeluje u raspravi (Bulc je inače iz Slovenije, a u osebujnoj karijeri prije ulaska u politiku završila je i šamansku akademiju). 

– Dokazi su uvjerljivi samo u jednoj točki: dopuštanje državama članicama da slobodno odluče primijeniti nekoordinirane promjene računanja vremena bilo bi štetno za jedinstveno tržište. Zato sam protiv toga – rekla je Bulc.

Zagovornici ukidanja pomicanja sata: Cilj nije ispunjen

O ovoj temi Europski parlament je glasao na prijelog građanskih inicijativa koje su, kako su navele, zabrinute zbog zdravstvenih učinaka promjene vremena dvaput godišnje.

Zagovornici ukidanja ističu kako, osim negativnog utjecaja na ljudski bioritam, pomicanje kazaljki na satu dovodi do većeg broja prometnih nesreća, više poremećaja u obiteljima, kao i pada produktivnosti na radnom mjestu.

Pored toga, zagovornici ukidanja ističu kako je pomicanje sata uvedeno u cilju uštede energije, no taj cilj, prema njima, nikad nije ispunjen.

Komisija i Bulc odbacili su tezu da pomicanje sata negativno tječe na zdravlje ljudi. Bulc je navela kako ne nije jasno bi li za zdravlje bilo bolje da se konstantno ostane na ljetom ili zimskom računaju vremena.

Komentirajte prvi

New Report

Close