Uspon PDD-a unervozio kineske milijardere

Autor: Tanja Ivančić , 13. prosinac 2023. u 06:23
U JD-u, osupnuti rezultatima, u internim razgovorima priznali su nekoliko svojih kritičnih točaka/PD

Oštra tržišna utakmica kineskih online platformi.

Oštra bitka odvija se među kineskim trgovačkim online divovovima. A pomutnju je proizvela PDD grupa, koja stoji iza kineskog e-trgovca Pinduoduo i američkog Temua.

U Alibabi tvrtki koja je  na kineskom tronu online trgovina te u JD.comu koji je dugo vremena bio na drugom mjestu, zavladala je poprilična panika jer PDD uživa u eksplozivnom rast. Kako prenosi CNN, dionice PDD-a skočile su čak 75 posto u ovoj godini  što im je omogućilo da nadmaše Alibabu prema tržišnoj kapitalizaciji proteklog mjeseca, dok JD.com sada daleko zaostaje, na trećoj poziciji. Uz to, dionice JD.coma i Alibabe pale su 54 posto, odnosno 19 posto u 2023. godini.

Stoga ne čudi da milijarder i osnivač kineskog diva JD.coma vapi za pomoći  te poziva zaposlene da u njoj aktivno sudjeluju. Name, Richard Liu, predsjednik JD.coma, čije je sjedište u Pekingu,  zaposlene je izvijestio da se tvrtka suočava s velikim problemima te da je potrebno poraditi na njihovu rješavanju ili ustvrdio je; “nećemo imati izlaza”.

Liuove molbe došle su samo nekoliko tjedana nakon što je rival Jack Ma pozvao na promjene u Alibabi uslijed zvjezdanih rezultata PDD-a, koji su, izvještava CNN izazvali nervozu. Prihodi su, naime, PDD-u  porasli 94 posto i to na 68,8 milijardi juana (9,7 milijardi dolara) u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, dok je operativna dobit porasla 60 posto na godišnjoj razini na gotovo 16,7 milijardi (oko 2,3 milijarde dolara).

'Snažno krivim sebe'

Naravno, problemi su uzrokovani mojim lošim upravljanjem; snažno krivim sebe’, napisao je Richard Liu, predsjednik JD.coma.

U JD-u, osupnuti rezultatima, u internim razgovorima priznali su nekoliko svojih kritičnih točaka: od načina kako provode promocije na platformi do nedostatka podrške za trgovce koji na njoj prodaju. “Može se reći da je svaka od bolnih točaka tvrtke pravi problem i mora se promijeniti.

“Naravno, ti je problemi  uzrokovani su mojim lošim upravljanjem; snažno krivim sebe”, napisao je Liu, a CNN prenio.Pri tom je Liu pozvao zaposlene da se aktiviraju. Naime, pojašnjava se u tekstu, trend među kineskim zaposlenima jest odbacivanje naporne radne kulture u korist jednostavnijeg života, a Liu upravo apelira da svaki zaposleni  pridonese otklanjanju problema vlastitim angažmanom i sugestijama.

“Organizacija je velika, prenapuhana i neučinkovita, i treba vremena da se promijeni”, napisao je Liu, dodajući da su temelji tvrtke ostali čvrsti. Prema glasnogovorniku JD.coma radi se tek o rutinskom razgovoru uprave sa zaposlenima u kojem se ogleda suradnja cijelog tima pri prevladavanju izazova, a ne izvanredna situacija.

Osnivač PDD-a Colin Huang inače, također sada na listi bogatih. Ove je godine bio najbrži u usponu na godišnjoj ljestvici najbogatijih ljudi Kine istraživačkog instituta Hurun. Huang se popeo za sedam mjesta i postao treća najbogatija osoba u zemlji, s procijenjenom neto imovinom od 37, 2 milijarde dolara, prema Hurunu. Institut procjenjuje da je njegovo bogatstvo poraslo za 59 posto, navodeći “rast Pinduodua u zemlji i uspjeh njegove platforme Temu” u Sjedinjenim Državama.

Suprotno tome, JD se mučio jer kako je napisala  Chelsey Tam, viša analitičarka kapitala u Morningstaru, u izvješću za studeni.”potrošači sve više traže proizvode s vrijednošću za novac, što nije jedna od prednosti te tvrtke”.  Dionice JD-a su uklonjene iz indeksa Nasdaq 100, kompilacije najvećih nefinancijskih kompanija uvrštenih na tu burzu, što je dodatno srozalo dionicu.

Inače, Liu  je odstupio s mjesta izvršnog direktora JD.coma, nakon uhićenja u Sjedinjenim Državama pod sumnjom za silovanje, što se brzo pretvorilo u jednu od najistaknutijih optužbi #MeToo u Kini, bilo je to prije više od godinu dana, a proteklog listopada uspio je postići nagodbu.

Komentirajte prvi

New Report

Close