Uspjeh s cjepivom protiv koronavirusa donio je tvrtkama koje se bave mRNA tehnologijom milijarde dolara za razvoj drugih lijekova

Autor: Tomislav Pili , 15. ožujak 2021. u 22:00
Arcturus Therapeutics privukao je nedavno 150 milijuna dolara ulaganja/REUTERS

Više od 150 cjepiva i lijekova temeljenih na mRNA tehnologiji trenutno je u fazi razvoja u cijelom svijetu.

Uspjeh koji je tehnologija glasničke RNA (mRNA) postigla prilikom razvoja cjepiva protiv koronavirusa potaknuo je priljev nekoliko milijardi dolara u kompanije koje se bave razvojem lijekova za druge teške bolesti temeljenih na toj tehnologiji.

No, osim novca takve kompanije počele su privlačiti i najbolje svjetske znanstvenike, piše Reuters. Prema podacima indijske tvrtke Roots Analysis, više od 150 cjepiva i lijekova temeljenih na mRNA tehnologiji trenutno je u fazi razvoja u cijelom svijetu. Većina je još u fazi testiranja na životinjama, no više od 30 došlo je do faze ispitivanja na ljudima.

Radi se o lijekovima i cjepivima za cijeli niz teških oboljenja: od cističnih fibroza i HIV virusa do različitih vrsta karcinoma.

Podaci Rootsa pokazuju da je prošle godine zbog hitne potrebe razvoja cjepiva protiv kornavirusa u farmaceutske i biotehnološke kompanije koje se bave mRNA tehnologijom investirano više od 5,2 milijarde dolara.

Za usporedbu, godinu ranije takve su kompanije privukle 596 milijuna dolara. Samo u posljednja tri mjeseca CureVac je privukao 518 milijuna dolara ulaganja, Arcturus Therapeutics 150 milijuna dolara, a Gilead Sciences dogovorio je razvoj cjepiva protiv HIV-a s kompanijom Gritstone Oncology vrijednom do 785 milijuna dolara.

Većina lanjskog financiranja otišla je za COVID-19 projekte, no omogućilo je kompanijama da se pozabave i razvojem lijekova protiv drugih bolesti. Primjerice, Moderna paralelno s cjepivom protiv koronavirusa razvija i lijekove za srčane i rijetke bolesti te karcinome.

Njezin najnapredniji program izvan COVID-a je terapija za citomegalovirus, vodeći uzrok malformacija novorođenčadi u SAD-u.

“Više je pozornosti i fokusa na mRNA sada kada se dokazalo da je to tehnologija koja funkcionira”, pojašnjava Glenn Hunzinger, direktor za američki farmaceutski sektor u konzultantskoj tvrtki PricewaterhouseCoopers.

Regulatorno odobrenje cjepiva protiv koronavirusa temeljenih na mRNA “ubrzalo je procese” za ostale terapeutske proizvode, dodaje Josh Kellar, analitičar Boston Consulting Groupa.

Obilje novca u kojem se tvrtke “kupaju” omogućilo im je da vrbuju najbolje kadrove. Drew Weissman, profesor zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Pennsylvania i jedan od pionira istraživanja mRNA tvrdi da je u posljednjih 9 mjeseci dobio pozive iz 20 tvrtki da se pridruži njihovoj upravi.

Komentirajte prvi

New Report

Close