UNWTO: Svjetski turizam ubilježio je u 2020. najgoru godinu u svojoj povijesti s globalnim gubitkom od 935 milijardi dolara

Autor: Poslovni dnevnik , 20. prosinac 2020. u 22:00
S padom od 82 posto, Azija i Pacifik su među svim svjetskim regijama pretrpjeli najveći negativni utjecaj pandemije/REUTERS

UNWTO na temelju pokazatelja za cijelu 2020. očekuje pad međunarodnih dolazaka do 75 posto čime se zapravo globalni turizam vraća na razinu prije 30 godina.

Za svjetski turizam je ovo najgora godina u povijesti s obzirom da je u u prvih deset mjeseci 2020. zabilježeno 72 posto manje međunarodnih dolazaka i ostvaren globalni gubitak 935 milijardi dolara prihoda od izvoza.

Dostizanje prometa iz 2019. očekuje se za dvije do četiri i više godina, ističu iz Svjetske turističke organizacije UNWTO.

Iznoseći najnovije podatke, prema kojima su destinacije u svijetu od početka 2020. do kraja listopada primile 900 milijuna stranih turista manje nego u isto vrijeme 2019., u UNWTO-u to izravno povezuju s utjecajima pandemije i uvedenim ograničenjima putovanja, što je znatno smanjilo povjerenje i potražnju za putovanjima.

Za gubitak prihoda od 935 milijardi dolara od izvoza od međunarodnog turizma iz te organizacije kažu da je preko deset puta veći nego minus iz 2009. pod utjecajem prethodne globalne ekonomske krize.

Za sveukupni ogromni pad turizma zbog pandemije upozoravaju da bi mogao rezultirati ekonomskim gubitkom od 2 bilijuna dolara u svjetskom BDP-u.

„UNWTO na temelju trenutnih pokazatelja za cijelu 2020. očekuje pad međunarodnih dolazaka za 70 do 75 posto u odnosu na 2019., čime se zapravo globalni turizam vraća na razinu od prije 30 godina.

To znači i milijardu dolazaka stranih turista manje i gubitke od oko 1,1 bilijuna američkih dolara u međunarodnim prihodima od turizma“, navode iz UNWTO-a.

Azija i Pacifik su među svim svjetskim regijama pretrpjeli najveći negativni utjecaj pandemije na turizam, a imaju i najvišu razinu putničkih ograničenja cijelo vrijeme, što je dovelo do čak 82 posto manje dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje 2019., kada je ta regija bila jedna od najbrže rastućih u svjetskom turizmu.

Sličnu poziciju u 2019. imao je i Bliski istok, koji ove godine bilježi 73 posto manje dolazaka stranih turista, dok ih je u Afriku došlo 70 posto manje, a u Europu i Ameriku za po 68 posto manje.

Za Europu iz UNWTO-a napominju da je u rujnu i listopadu imala nešto manji pad međunarodnih dolazaka turista od ostalih svjetskih regija, od 72 odnosno 76 posto, što objašnjavaju nastavkom „laganog, ali kratkotrajnog oporavka“ iz ljetnih mjeseci, srpnja i kolovoza, no za deset mjeseci pad je ipak nešto veći od 68 posto.

„Porast slučajeva zaraze koronavirusom širom Europe u listopadu i dalje dovelo je do ponovnog uvođenja nekih oblika ograničenja putovanja, iako je Europa bila i regija u kojoj je više odredišta ili 91 posto od 1. studenoga 2020. ublažilo takva ograničenja, uglavnom među državama članicama Schengena“, kažu iz UNWTO-a, prognozirajući da nova ograničenja i zatvaranja u Europi do kraja ove godine donose i nove turističke minuse.

Komentirajte prvi

New Report

Close