Div široke potrošnje ustrašen prijedlogom ‘Hotel California poreza’, evo o čemu je riječ

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2020. u 15:01
Premijer Mark Rutte - nekadašnji
menadžer u Unileveru - manje je entuzijastičan
oko prijedloga poreza, Foto: Reuters

Zastupnik Zelenih u nizozemskom parlamentu predložio je da se oporezuju kompanije s prihodima iznad 750 milijuna eura ako odluče preseliti u državu s nižim porezima.

Zastupnik Zelenih u nizozemskom parlamentu predložio je kontroverzni zakon o oporezivanju kompanija koje namjeravaju sjedište preseliti izvan te države. No, prijedlog dobiva sve veću političku potporu nakon što je div robe široke potrošnje Unilever najavio da će opozvati svoju odluku o preseljenju u Veliku Britaniju ako taj porez stupi na snagu. Kako piše Financial Times, kritičari tog poreza već su ga nazvali „Hotel California porez“, po stihu iz poznate pjesme Eaglesa „you can check out any time you like, but you can never leave – možeš se odjaviti kad god želiš, ali ne možeš nikada otići“.

Stiže pravno mišljenje

Pravno mišljenje o usklađenosti tog prijedloga s nizozemskim i europskim pravom stići će do kraja ovoga mjeseca. Ako dobije zeleno svjetlo pravnika, i vladajuća koalicija i oporba već su najavili da će poduprijeti njegovo donošenje. Oporbenim Laburistima prijedlog se sviđa, a tri od četiri stranke koje tvore vladajuću koaliciju također su najavile podršku. Razlog takvoj jednoglasnoj podršci politike dijelom leži u priopćenju Unilevera da će se suočiti s poreznom obvezom od 11 milijardi eura ako se prijedlog u sadašnjem obliku primijeni na reformu njegove korporativne strukture. Podsjetimo, ta se kompanija trenutno sastoji od nizozemskog i britanskog entiteta. Sjedište kompanije je u Rotterdamu, a Unilever je prije nekoliko mjeseci najavio da će pojednostaviti svoju strukturu, ukinuti dvoentitetski sustav i sjedište preseliti u London. Predlagatelj zakona je zastupnik Zelenih Bart Snels, a njegova je ideja oporezivati kompanije s prihodima iznad 750 milijuna eura koje odlaze iz Nizozemske u države s nižim poreznim opterećenjem.

Na meti možda i Shell

Osim Unilevera, Snels kaže da bi porez mogao primjeniti i na naftnog diva Royal Dutch Shell. Naime, izvršni direktor Ben van Beurden prošloga je mjeseca izjavio kako kompanija nije službeno odbacila ideju o preseljenju sjedišta u Veliku Britaniju. Inače, premijer Mark Rutte koji dolazi iz liberalne stranke i nekadašnji je menadžer Unilevera manje je entuzijastičan oko ovog poreza. Premijer je već upozorio da bi taj porez smanjio privlačnost Nizozemske među stranim investitorima. Vlada će se o prijedlogu službeno očitovati kada uđe u parlamentarnu proceduru.

Andrew Parkes, konzultant u tvrtki za porezno savjetovanje Andersen, smatra kako nizozemski „izlazni porez“ neće preživjeti ako dođe do Europskog suda pravde (ECJ). I to unatoč ranijoj ECJ-ovoj presudi koja sugerira da članice EU-a mogu oporezivati nerealizirane kapitalne dobitke kada kompanija seli svoje sjedište izvan Unije.

Komentirajte prvi

New Report

Close