Unatoč sukobima, svjetski turizam rast će i u 2016. godini

Autor: Marija Crnjak , 18. siječanj 2016. u 21:59
Taleb Rifai, tajnik UNWTO-a/D. Marušić/PIXSELL

UNWTO poziva svjetske vlade da smanje utjecaj sukoba na turizam i obrate pažnju na sigurnost.

Zagreb Prošle godine u cijelom svijetu ostvareno je rekordnih 1,2 milijarde međunarodnih turističkih dolazaka, što je 4,4 posto više nego godinu ranije, a s obzirom na pozitivne trendove potražnje i ove se godine očekuje sličan porast, izvijestili su iz Svjetske turističke organizacije (UNWTO), koja ističe da je 2015. bila šesta godina zaredom s natprosječnim rastom iznad očekivanja.

"Rezultati 2015. bili su i pod utjecajem prirodnih te civilizacijskih kriza u mnogim dijelovima svijeta. Trenutno je u turizmu važno pitanje sigurnosti i zaštite, a kako turizam uvelike ovisi o kolektivnoj sposobnosti promicanja sigurnog putovanja, UNWTO poziva vlade i turističke uprave da u planiranju nastoje minimalizirati izloženost turističkog sektora rastućim prijetnjama kako bi se povećala njegova sposobnost za podršku sigurnosti", upozorio je Taleb Rifai, tajnik UNWTO-a.

UNWTO za ovu godinu predviđa rast međunarodnih turističkih dolazaka za oko četiri posto. Najveći rast očekuju Azija i Pacifik, dok bi u Europi mogao biti nešto niži, od 3,5 do 4,5 posto. Izgledi su pozitivni i za Afriku, nakon pada u 2015., te za Bliski istok, gdje se očekuje po dva do pet posto više stranih turista. Europa je i dalje najposjećenija regija svijeta s više od polovice ukupnog broja stranih turista.

Komentirajte prvi

New Report

Close