UN: Češka je zamalo isporučila Iranu nuklearnu opremu

Autor: Tomislav Pili , 14. svibanj 2015. u 21:59
Dogovor o nuklearnom programu Irana i zapadnih sila očekuje se do lipnja/REUTERS

Zaustavljeni kompresori koji se mogu koristiti u centrifugama za obogaćivanje urana.

Prag Češka vlada blokirala je isporuku opreme tvrtke Howden ČKD Iranu zbog sumnji da bi se mogla iskoristiti za obogaćivanje urana.

Prema navodima Reutersa koji je imao uvid u dokumente, slučaj je opisan u izvješću Ujedinjenih naroda (UN). Naime, u siječnju je Howden ČKD, češka tvrtka u američkom vlasništvu, sklopio ugovor o isporuci kompresora koji se inače koriste u naftnoj i plinskoj industriji. Međutim, mogu se iskoristiti i kao dio centrifuga za obogaćivanje urana, što je potvrdio i Olli Heinonen, bivši zamjenik direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Ugovor je bio vrijedan 61 milijun dolara, što je neuobičajeno velik ugovor za tvrtku veličine Howden ČKD-a.

UN tvrdi u izvješću da je isporuku pratila krivotovorena dokumentacija koja je trebala prikriti da je konačno odredište kompresora – Iran. Češke su vlasti upozorene na mogućnost isporuke te zaustavile kompresore. No, službeno nisu htjele otkriti na koji je način isporuka zaustavljena. U Howdenu pak tvrde kako nisu činili ništa protuzakonito. Slučaj je prokomentiran kao uteg na mogućnost da se do kraja lipnja postigne konačni sporazum između Irana i zapadnih sila o iranskom nuklearnom programu, što bi omogućilo ukidanje sankcija toj državi.

Komentirajte prvi

New Report

Close