Otpuštaju 85 posto radnika: Umjesto u svemir, tvrtka britanskog milijardera ide u stečaj

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2023. u 13:47
U neuspjelom lansiranju misija Virgin Orbita u siječnju nije stigla do orbite/Reuters

Tvrtka sa sjedištem u Long Beachu podnijela je stečajnom sudu u Delawareu zahtjev za zaštitom od vjerovnika, tražeći prodaju imovine, nakon što je prošli tjedan najavila otkaze za 85 posto radnika.

Američka kompanija za lansiranje malih satelita Virgin Orbit Holdings podnijela je u utorak zahtjev za stečajem budući da nije uspjela osigurati novac za nastavak poslovanja nakon neuspjelog lansiranja u Britaniji početkom godine.

Tvrtka sa sjedištem u Long Beachu podnijela je stečajnom sudu u Delawareu zahtjev za zaštitom od vjerovnika, tražeći prodaju imovine, nakon što je prošli tjedan najavila otkaze za 85 posto radnika. U zahtjevu kompanija navodi vrijednost imovine na kraju rujna prošle godine od 243 milijuna dolara i dug od 153,5 milijuna dolara.

Dionice Virgin Orbita izlistane su na burzi 2021., ali kompaniji su donijele 255 milijuna dolara manje od očekivanja. Virgin Orbit izdvojen je iz tvrtke Richarda Bransona za svemirski turizam Virgin Galactica u 2017., a specijalizirao se za slanje satelita u Zemljinu orbitu raketama koje je lansirao uz pomoć modificiranog Boeinga 747.

Njegova strategija bazirala se na tezi da lansiranje malih raketa iz pomoć Boeinga 747 u letu skraćuje postupak i proširuje lepezu mogućnosti za odabir lokacije.

No, kompanija se u protekle dvije godine sve teže nosila s konkurencijom zbog pomaka u potražnji prema većim raketama i isplativijeg ‘dijeljenja’ putovanja u svemir SpaceX-ovom raketom Falcon 9, objašnjavaju analitičari.

Šesta misija Virgin Orbita u siječnju, bazirana na raketi LauncherOne s tla Britanije, nije stigla do Zemljine orbite i sateliti američkih i britanskih obavještajnih službi završili su u oceanu.

Kompanija je potom uzalud pokušavala pribaviti novac obustavivši poslovanje i otpustivši sredinom ožujka gotovo sve radnike. Bransonov Virgin Group, vlasnik oko 75 posto udjela, objavio je da je u Virgin Orbit uložio više od milijardu dolara, uključujući 60 milijuna dolara osiguranih zajmova od studenog.

Drugi po veličini ulagač bio je državni fond Mubadala iz Abu Dhabija, sa 17,9-postotnim udjelom. U ponedjeljak je tržišna kapitalizacija Virgin Orbita iznosi 65 milijuna dolara, a prije dvije godine premašivala je tri milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close