‘Birokratsko čudovište’: Zašto je Njemačka propustila zaraditi nekoliko milijardi eura

Autor: Tomislav Pili , 18. kolovoz 2023. u 07:00
FOTO: Pixabay

Prijedlog zakona o legalizaciji razočarao je protivnike i zagovornike, ali i kanabis industriju.

Prijedlog zakona o legalizaciji marihuane koji je ovoga tjedna predstavila njemačka vlada nije zadovoljio nijednu zainteresiranu stranu – ni protivnike legalizacije, ni zagovornike, ali ni kanabis industriju koja je ovim zakonom očekivala značajan vjetar u poslovna jedra.

Nakon što je u srijedu prijedlog odobren na sjednici kabineta vlade, javnosti ga je predstavio ministar zdravstva Karl Lauterbach ocijenivši ga “dobrim zakonom” koji će omogućiti “kontroliranu legalizaciju”.

4,5

milijuna Nijemaca barem jednom u godini konzumira marihuanu, procjenjuje vlada

Reducirane najave

Ako prijedlog odobri Bundestag, zakon će stupiti na snagu početkom iduće godine. Analitičari već sada ocjenjuju da bi taj zakon mogao donijeti veliku promjenu u njemačkoj politici prema opijatima koja bi mogla imati i dalekosežne posljedice za ostatak Europe. K tome, njemački zakon o legalizaciji dolazi u trenutku kad velik broj europskih država pozorno promatra iskustva s legalizacijom marihuane u Kanadi i dijelu američkih saveznih država kako bi definirale vlastiti pristup tom osjetljivom pitanju.

Ipak, njemački prijedlog znatno je reduciran u odnosu na grandiozne najave koje su 2021. stajale u koalicijskom sporazumu sklopljenom od strane kancelara Olafa Scholza i koalicijskih partnera. Tada se govorilo o “kontroliranoj opskrbi kanabisom punoljetnih osoba u rekreacijske svrhe u licenciranim trgovinama”.

Međutim, ideja komercijalnog modela naišla je na otpor u Europskoj komisiji, pa se vlada u Berlinu odlučila za model “kanabis klubova” koji će moći uzgajati i distribuirati marihuanu svojim članovima. Klub će članu smjeti prodati najviše 25 grama marihuane odjednom ili maksimalno 50 grama u razdoblju od mjesec dana.

K tome, članovi će u svojim domovima moći uzgojiti najviše tri biljke kanabisa za svoje potrebe. Kanabis klubovi ne smiju biti u krugu od 200 metara od škola, vrtića i centara za socijalnu skrb. U drugoj fazi Njemačka će dopustiti ograničenu komercijalnu prodaju u izabranim regijama na razdoblje od pet godina.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach/Reuters

Ministar Lauterbach, liječnik po struci i član Socijaldemokratske stranke (SPD), naglasio je kako nitko ne bi trebao pogrešno shvatiti zakon. “Konzumacija marihuane će biti legalizirana, ali je i dalje opasna”, stoji u priopćenju koje zajednički potpisuju ministarstvo zdravstva i poljoprivrede. Prijedlogom zakona nije zadovoljno niz strana, uključujući i koalicijske partnere. Andy Grote, član SPD-a iz Hamburga, kazao je da ako Njemačka nešto nije trebala, onda je to ovaj zakon.

“Iskustva drugih država pokazuju da legalizacija uzrokuje veliki rast potrošnje, sa svim svojim rizicima i nuspojavama”, prenosi Deutsche Welle. Liberalni Slobodni demokrati (FDP) koji se načelno zalažu za legalizaciju, prijedlog su ocijenili “birokratskim čudovištem” kritiziravši gornju granicu za posjedovanje. Naravno, konzervativna oporba prijedlog je dočekala na nož. Armin Schuster, član Kršćansko-demokratske unije i ministar unutarnjih poslova pokrajine Saske, smatra da će ovaj zakon “donijeti potpuni gubitak kontrole nad konzumacijom droga”.

Posljedice za cijelu Europu

Zakon bi mogao donijeti veliku promjenu u njemačkoj politici prema opijatima koja bi mogla imati i dalekosežne posljedice za ostatak Europe.

Informativna kampanja

Liječničke udruge također smatraju da će ova reforma dovesti do povećane potrošnje marihuane i porasta broja zdravstvenih problema kod mladih povezanih s konzumacijom te droge, poput psihotičnih poremećaja. Ministar Lauterbach na te kritike odgovara da će legalizaciju pratiti i informativna kampanja usmjerena prema mladima koja bi im trebala osvijestiti potencijalne opasnosti koje nosi konzumacija marihuane. Prijedlogom nisu zadovoljni ni zagovornici legalizacije koji smatraju da je nova regulativa previše detaljna i ne ide dovoljno daleko.

Vlada raspolaže podatkom da godišnje 4,5 milijuna punoljetnih Nijemaca barem jednom u godini konzumira marihuanu. Sukladno tome, na početku su bila velika očekivanja od financijskih koristi od legalizacije, kako kroz porezne prihode, tako i kroz uštedu na proračunu za pravosuđe i unutarnje poslove. Međutim, umjesto da legalizacija donese nekoliko milijardi eura u njemački proračun, zakon će po svemu sudeći rezultirati daleko skromnijim priljevom od nekoliko stotina tisuća eura.

Legalizacija na “njemački način” dolazi u trenutku kad Češka razmatra ideju omogućavanja uzgoja marihuane za vlastite potrebe, što je Luksemburg usvojio u lipnju. Malta je 2021. zakonski omogućila posjedovanje i uzgoj malih količina marihuane. Švicarska vlada je u ožujku odobrila plan legalizacije konzumacije i prodaje marihuane u Zürichu kao dio eksperimentalnog projekta.

Nizozemska, koja godinama ima najliberalniji pristup prema drogama u Europskoj uniji, sada pokušava suzbiti turizam temeljen na uživanju narkotika, ali i planira pokrenuti pilot projekt kako bi testirala prodaju droga koje su još uvijek, tehnički gledano, kriminalizirane.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Glupi naslov.. njemačka ne zarađuje, njemačka printa koliko treba i pomaže nerqzvijenima poput Kube i kine i nizozemske

Ozbiljne su rasprave u informiranim krugovima jesu li bolji kristali ili marihuana…

Englezi navijaju za opijum..

 

Osobno odobravam masažu..

Karl lauterbach lives forever!

Marijuana is soooo lame

New Report

Close