Ulagače zabrinuo loš početak sezone poslovnih rezultata

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. listopad 2012. u 10:44
www.sxc.hu

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,1 posto, na 13.328 bodova.

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale, jer je sezona kvartalnih financijskih izvješća kompanija loše počela, a ako tvrtke nastave smanjivati procjene poslovanja, silazni trend mogao bi se i nastaviti. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 2,1 posto, na 13.328 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,2 posto, na 1.428 bodova, a Nasdaq indeks 2,9 posto, na 3.044 boda. To je najveći tjedni pad tih indeksa u posljednja četiri mjeseca. Sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija nije dobro počela. Alcoa je u trećem tromjesečju poslovala s gubitkom, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Međutim, kako je najveći američki proizvođač aluminija smanjio procjenu potražnje za aluminijem zbog usporavanja rasta gospodarstva Kine, cijena dionice Alcoe oštro je pala. Oštro je pala i cijena Chevrona, nakon što je taj naftni div upozorio da će mu dobit u trećem kvartalu biti znatno manja nego u prethodnom tromjesečju. Ni prvi rezultati banaka u ovoj sezoni poslovnih izvješća nisu oduševili. Premda su najveće američke banke po tržišnoj kapitalizaciji, Wells Fargo i JPMorgan, izvijestile o rekordnoj dobiti, cijene njihovih dionica našle su se pod pritiskom jer je ulagače zabrinuo pad kamatnih marži – razlike između kamata na depozite i kredite. Trend pada marži mogao bi se i nastaviti, kažu analitičari, s obzirom da američka središnja banka Fed kani dulje vrijeme držati ključne kamate na rekordno niskih nula posto.

„Ulagače zabrinjava loš početak sezone poslovnih rezultata. Zbog slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, očekuju se mršavi rezultati kompanija“, kaže Randy Warren, direktor u tvrtki Warren Financial Service. S obzirom na niz upozorenja iz kompanija, analitičari smanjuju svoje procjene. Još početkom listopada u anketi Reutersa procjenjivali su da će u trećem tromjesečju dobit kompanija iz S&P 500 indeksa u prosjeku pasti za 2,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok u najnovijoj anketi očekuju pad od 3 posto. Bio bi to prvi pad kvartalnih zarada u posljednje tri godine.

„Ako nastave stizati negativna poslovna izvješća, zaredat će nalozi za prodaju dionica“, kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities, ističući da mršav obujam trgovanja pokazuje da zasad na tržištu ne vlada panika. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je prošloga tjedna dnevno mijenjalo između 5,5 i 6 milijardi dionica, dok prosječni dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,5 milijardi. 

Zahvaljujući popuštanju monetarne politike vodećih središnjih banaka u svijetu, S&P 500 indeks dosegnuo je nedavno najviše razine u otprilike pet godina, pa je samo oko 8 posto udaljen od najviših razina u povijesti. No, postavlja se pitanje jesu li te razine održive, s obzirom da posljednjih mjeseci svi makroekonomski podaci ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava i da se očekuje pad zarada kompanija.

„Jako smo blizu rekordnim razinama, a puno je priča da nema razloga da je tržište tako visoko, stoga su ulagači odlučili pokupiti dobit s tržišta“, kaže Doreen Mogavero, direktorica u tvrtki Mogavero, Lee & Co.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,3 posto, na 5.793 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,2 posto, na 7.232 boda, a pariški CAC 2 posto, na 3.389 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,7 posto, na 8.534 boda, najnižu razinu u dva mjeseca.

Komentirajte prvi

New Report

Close