Đukanovićev Palestinac prodao bivšu vojnu bazu

Autor: Poslovni dnevnik , 09. travanj 2019. u 22:00
Crnogorski predsjednik Milo Đukanović/ Boris Ščitar/VL/PIXSELL

Kontroverzni palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid zadržao udjel u atraktivnom zemljišnom kompleksu na ulazu u Budvu.

Offshore kompanija Saint George company preuzela je atraktivni zemljišni kompleks od pet hektara na brdu Košljun na samom ulazu u Budvu, nakon što je postala vlasnik 75 posto kapitala u novoimenovanoj tvrtki Budva Heights.

U crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata tvrtka koja se do sada zvala Monte mena investments dobila je novo ime, a kontroverzni palestinski biznismen Muhamed Borhan Rašid, koji je do sada imao stopostotno vlasništvo zadržao je samo četvrtinu kapitala.

Odustali od 'malog grada'
Rašid je te davne 2007. odlučio da investira u Crnoj Gori, pa je nakon trgovine zemljišnog kompleksa u podnožju Košljuna, kupio i za 42 milijuna eura, preko svoje firme Monte mena 66.000 kvadrata, nekadašnju vojnu bazu na Skočiđevojci kraj Reževića. Riječ je o zemljišnom kompleksu koji graniči s parcelom od dva hektara, podgoričke kompanije Global Montenegro, vlasništvo predsjednika države i lidera DPS-a Mila Đukanovića.

 

33 milijuna

eura navodno je Rašid pronevjerio u Palestini

Iako je na zemljišnom kompleksu bila najavljivana izgradnja novog malog grada, od toga se praktično ništa nije dogodilo. Zbog nevraćenog kredita od 5,28 milijuna eura, nekadašnja Hipo banka je prodala Skočiđevojku za 7,2 milijuna eura austrijskoj Meinl banci AG.  Ovo je u proteklih 12 godina, otkad je tu tvrtku firmu u Crnoj Gori osnovao odbjegli Palestinac, treća promjena imena. Spomenuta tvrtka  se prvo zvala Pioneer investments, da bi se potom preimenovala u Monte mena investments, a od početka travnja, ulaskom off shore kompanije, iza koje su sakriveni vlasnici, dobila je i novo ime.

Mjesto izvršnog direktora, kako piše u Centralnom registru, zadržao je Majed Shqirat. Rašidova tvrtka Monte mena investments uknjižila se u siječnju 2017., iako je zemlju kupila od Budvanina R.M. još 2007. Za Rašidom je, dok je po Crnoj Gori kupovao, bila raspisana međunarodna potjernica. Prema pisanju agencije AP, palestinski antikorupcijski sud je polovinom 2012. osudio Rašida na 15 godina zatvora, optužujući ga za pronevjeru 33,5 milijuna dolara iz palestinskog investicijskog fonda. Nekadašnji ekonomski savjetnik palestinskog državnika Jasera Arafata, Rašid je 2007. preko svoje tvrtke Peeonir investments" za 20 milijuna eura kupio pet hektara zemlje.

Veza s Đukanovićem 
Odbjeglog Palestinca, koga su tamošnje vlasti osudile na višegodišnju kaznu zbog milijunskih pronevjera, mediji su u više navrata povezivali da ima poslovne veze sa Đukanovićem pozivajući se na Centralni registar. Tvrde da je Rašid u Crnoj Gori 2007. s Dragicom Mrvaljević osnovao kompaniju Pioneer investments, koja je preimenovana u Monte mena investments.  Mrvaljević je bila direktorica kompanije Primary invest, čiji je osnivač Đukanović. U vrijeme kad je postala direktorica ona je već bila u poslovnim vezama s Rašidom.

Komentirajte prvi

New Report

Close