Đukanović opet želi graditi HE na Morači

Autor: Poslovni.hr , 09. svibanj 2016. u 22:00
U crnogorskoj javnosti velik je otpor gradnji na Morači, Foto: PD

Prvi natječaj za gradnju četir HE propao je prije pet godina, a sada će vladino povjerenstvo razmatrati projekte zainteresiranih ulagača, ali bez raspisivanja natječaja.

Nakon više od pet godina od propalog natječaja za gradnju četiri velike hidroelektrane na Morači, crnogorska vlada ponovno će razmatrati projekte nekoliko zainteresiranih investitora, ali ovaj put bez raspisivanja natječaja, javlja Radio Slobodna Europa. Vlada je prije nekoliko godina oživjela 40 godina star projekt izgradnje četiri velike hidroelektrane na rijeci Morači, a za favorita je važila talijanska kompanija A2A koja kao manjinski dioničar upravlja Elektroprivredom Crne Gore.

Sada se pojavila informacija da će vlada osnovati povjerenstvo za ocjenu ponuda potencijalnih investitora za izgradnju HE na Morači. Miodrag Čanović, direktor Direktorata za energetiku, rekao je da su najveće zanimanje pokazali turski Beretek i kineski Norinco, ali i jedan slovenačko-turski konzorcij te Power China.

Dejan Milovac, zamjenik direktora MANS-a, koji se i prije nekoliko godina za vrijeme javne rasprave snažno protivio netransparentnosti natječaja za gradnju HE na Morači, kaže da je nakon natječaja prije pet godina informacija o formiranju povjerenstva za ocjenu ponuda potencijalnih investitora za izgradnju HE na Morači “nastavak vladine prakse donošenja važnih odluka daleko od očiju javnosti“. Protivnici gradnje HE na Morači smatraju te da bi se zbog brana i akumulacija poplavila velika područja u gornjem toku rijeke što bi utjecalo i na dotok vode u Skadarsko jezero.

Komentirajte prvi

New Report

Close