Učitelji u školama dobili naredbu da se cijepe: Sindikati bi se takvoj odluci mogli protiviti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. kolovoz 2021. u 09:09
Foto: pixbay

“Želimo da naše škole budu izuzetno sigurne cijelu godinu”, izjavio je Blasio na konferenciji za medije.

Učitelji i ostali zaposlenici u javnim školama u New Yorku morat će se cijepiti protiv covida-19, rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Bill de Blasio, dok grad nastoji cijepiti više stanovnika kako bi usporio širenje vrlo zarazne delta varijante virusa.

Njujorški odjel za javno zdravstvo izdat će naredbu kojom obvezuje svih 148 tisuća zaposlenika u najvećem američkom školskom okrugu da do 27. rujna prime barem jednu dozu cjepiva, rekao je de Blasio. U New Yorku škola počinje 13. rujna.

“Želimo da naše škole budu izuzetno sigurne cijelu godinu”, izjavio je Blasio na konferenciji za medije.

Meisha Porter, upraviteljica javnih škola u New Yorku, rekla je da je barem 63 posto zaposlenika cijepljeno protiv covida-19.

Zaposlenici škola u Chicagu, Los Angelesu i državi Washington također su dobili naredbu da se cijepe.

Ranije ovaj mjesec, New York je zahtijevao dokaz o cijepljenju protiv covida u restoranima, teretanama i drugim radnjama. Ta odluka izazvala je nezadovoljstvo vlasnika nekih radnji i stanovnika koji su tužili de Blasija.

Posljednja direktiva mogla bi uzrokovati otpor moćnih sindikata koji zastupaju njujorške učitelje i zaposlenike škola.

Michael Mulgrew, predsjednik Ujedinjene federacije učitelja rekao je da je prioritet sindikata da su djeca sigurna i da se škole otvore. No u priopćenju je dodao da “ima puno detalja provedbe, uključujući i odredbe o zdravstvenim izuzećima, koje zakonski moraju biti dogovorene s UFT-om i drugim sindikatima, i ako je potrebno, riješene sporazumno.”

Napori da se povećaju stope cijepljenja i primijene mjere javne zaštite poput nošenja maski u školama naišli su na oštro protivljenje u nekim dijelovima zemlje, posebno u nekim južnjačkim saveznim državama koje su teško pogođene delta varijantom virusa.

Na Floridi su se neki školski okruzi usprotivili odluci republikanskog senatora Rona DeSantisa koji je javnim školama zabranio da od učenika zahtijevaju nošenje maski i sada im prijeti prekid javnog financiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close