Ubojica je imao pušku od 8000 eura. ‘Nije mu trebala nikakva posebna obuka za nju’

Autor: Poslovni.hr , 22. prosinac 2023. u 10:14
FOTO: Ivo Havranek/via REUTERS

“Nije kompletan raritet u Češkoj, ali je stvarno skupa. To je kao da među automobilima birate tunirani BMW”, kaže umirovljeni policijski potpukovnik

Muškarac koji je ubio najmanje 14 ljudi na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta u Pragu imao je dugačku pušku s optikom. Dokazuje to fotografija na kojoj je uhvaćen na šetnici zgrade fakulteta na Trgu Jana Palacha. Bivši policijski inspektor i instruktor obuke gađanja Pavel Černy rekao je za Aktualne.cz da se radi o vrlo skupoj pušci.

“Prema onom što sam vidio, radilo se o dugom oružju tipa AR-15, kalibra 308 Winchester. Dakle, s relativno velikim patronama. I oružje je imalo nišan. Riječ je o luksuznom i skupom oružju, koje košta oko 200 tisuća kruna (nešto više od 8000 eura, op.a.)”, rekao je. “Nije kompletan raritet u Češkoj, ali je stvarno skupa. To je kao da među automobilima birate tunirani BMW”, kaže umirovljeni policijski potpukovnik, prenosi Index.

No prema Černyu, ne treba vam puno iskustva za upravljanje takvim oružjem kada pucate iz blizine. “Njemu nije potrebna nikakva posebna obuka da puca u ljude na ovoj udaljenosti. Da se bavi airsoftom ili gađanjem zračnom puškom, mogao bi ovo izvesti”, kaže Černy. U Češkoj je za tu pušku potrebno imati dozvolu za vatreno oružje.

Policija još nije službeno potvrdila da je ubojica u napadu koristio oružje koje se vidi na fotografijama. “Mogu zamisliti da je unutar zgrade pucao iz pištolja, a ne iz ove puške. Da je pucao u sebe, teoretski je to moglo biti iz puške, ali to bi bio pomalo umjetnički podvig”, kaže instruktor.

Policija je potvrdila da je počinitelj legalni posjednik oružja. “Otkrili smo da on legalno posjeduje nekoliko komada vatrenog oružja. Ništa loše u njegovoj prošlosti nije pronađeno”, rekao je predsjednik policije Martin Vondrašek. Prema dostupnim informacijama, ubojica je pucao u sebe, ali tek kad su na njega pucali policajci.

Šef policije također je rekao da je policija u zgradi fakulteta pronašla “velik arsenal oružja i streljiva”.

Napad na fakultet najgori je u povijesti Češke. U Uherskom Brodu 2008. napadač je ubio osmero ljudi, a napadač iz bolnice u Ostravi šestero 2019. Počinitelji u Uherske Brodu i Ostravi pucali su iz pištolja.

Komentirajte prvi

New Report

Close