U trgovinskom ratu otvoreno i ‘europsko bojište’

Autor: Tomislav Pili , 01. lipanj 2018. u 07:45
Europski izvoz čelika i aluminija u SAD vrijedan je 6,4 milijarde eura/Thinkstock

Ministar Wilbur Ross pomalo cinično poručuje da daljnja eskalacija ovisi o europskim mjerama odmazde.

Europa u četvrtak uz Kanadu i Meksiko nije uspjela izbjeći američke carine na čelik i aluminij dok istovremeno Trumpov ministar trgovine pomalo cinično poručuje Bruxellesu kako će daljnja eskalacija trgovinskog spora ovisiti o reakciji Europske unije.

Iako rok u kojem je Europska unija izuzeta od kontroverznih carina ističe danas, administracija u Washingtonu već je jučer objavila da će se uvoz europskog čelika i aluminija ubuduće opteretiti davanjima. Ministar trgovine Wilbur Ross ranije je izjavio francuskom listu Le Figaro da će odluka biti objavljena dan prije isteka roka.

"Na Europskoj je uniji da odluči želi li poduzeti mjere odmazde. Sljedeće bi pitanje bilo kako će predsjednik (Donald Trump) reagirati? Vidjeli ste njegovu reakciju kada se Kina odlučila na odmazdu. Ako bude eskalacije, to će biti zato jer se EU odlučila na odmazdu", izjavio je Ross, a prenosi Reuters. A eskalacija se već događa, izjavio je u četvrtak njemački ministar financija Olaf Scholz. "Europski odgovor mora biti jasan, snažan i pametan", kazao je Scholz.

Njegov francuski kolega Bruno Le Maire dan ranije je izjavio kako EU ne želi trgovinski rat, ali će odgovoriti ako Washington uvede carine. Podsjetimo, pozivajući se na zakon o nacionalnoj sigurnosti iz 1962. američki je predsjednik u ožujku najavio carine od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na uvoz aluminija. Europski izvoz tih vrsta metala u SAD vrijedan je 6,4 milijarde eura, a Bruxelles je već najavio kako će uvesti carine na 2,8 milijardi eura vrijedan američki izvoz, uključujući maslac od kikirikija i traperice.

Ekonomski analitičari strahuju da je čelik i aluminij tek prva epizoda u trgovinskom sporu Europe i Amerike. Naime, američka vlada razmatra i koliko uvoz automobila utječe na domaću industriju. Sudeći po carinama na čelik kojima je također prethodila slična istraga, za očekivati je carine čekaju u europsku automobilsku industriju.  

Trumpov udar

Bez Mercedesa na 5. aveniji
Njemačku autoindustriju čeka ozbiljan udarac "preko bare". Ako je suditi po prošlomjesečnom razgovoru čelnika SAD-a i Francuske, Donalda Trumpa i Emmanuela Macrona, njemačkim proizvođačima luksuznih vozila bit će blokiran pristup američkom tržištu, piše u četvrtak Wirtschaftswoche. Citirajući nekoliko neimenovanih američkih i europskih diplomata, Trump je kazao Macronu kako namjerava spriječiti "da se Mercedesovi modeli voze njujorškom 5. avenijom". Prodaja njemačkih luksuznih auta u SAD-u vrijedi 4,5 milijarde eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close