Švicarci s ponosom tvrde da je za njihovu zemlju zlato ono što je vino za regiju Bordeaux u Francuskoj. No zahvaljujući crnom merlotu koji se proizvodi na brežuljcima u okolici ovoga grada na jugu Švicarske, ova zemlja ima i zlato i vino.
Pravo zlato je tu jer se na švicarskom tlu nalaze četiri najveće tvornice za preradu zlata u kojima se oko trećine ukupne količine zlata na svijetu izlijeva u zlatne poluge, od toga čak tri u gradu Mendrisio. A i vino je tu jer se u posljednjih desetljeća ova regija u kojoj se govori talijanskim jezikom utvrdila kao najuspješnija vinarska regija u Švicarskoj, a lokalni merlot ostavio snažan otisak na švicarskom vinskom tržištu.Prema riječima 40-godišnjeg Luigija Zaninija mlađeg, čiji je otac 1980-ih pokrenuo proizvodnju vina nakon desetljeća uvoza talijanskih vina, taj merlot je "kralj, kraljica, kraljević i cijelo plemstvo". Tvrtka Vinattieri Ticinesi kojom upravljaju on i njegov otac trenutno je najveća švicarska vinarija s godišnjom proizvodnjom od oko 500.000 boca tekućeg zlata. Na drugom kraju grada u brzorastućoj tvornici okruženoj betonskom ogradom visokom oko dva metra Erhard Oberli bavi se pravim zlatom u svojstvu izvršnog direktora tvrtke Argor-Heraeus, jednoj od najvećih tvornica za preradu zlata kroz koju godišnje prolaze stotine tona toga metala. Kaže da prerada zlata ovdje cvjeta zbog blizine Italije, u kojoj je draguljarstvo jedna od glavnih djelatnosti, a radna snaga je jeftina. "Italija je tradicionalno bila najveći potrošač zlata, a godišnje je zaprimala oko 800 tona, polovicu legalno, a polovicu ilegalno", kaže.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Je li riječ “flašira” pravi izraz, ili je trebalo koristiti riječ “buteljira”?
Uključite se u raspravu