U Srbiji gorak okus nakon odluke o početku pregovora s EU

Autor: Rato Petković / VLM , 30. lipanj 2013. u 22:00
Premijer Srbije Ivica Dačić/EPA

Berlin je inzistirao na tome da se ne definira datum početka pregovora dok se ne ocijeni primjenjuje li se dosljedno sporazum Beograda s Prištinom.

Otvaranje vrata Srbiji za početak pregovora o pristupanju EU doživljava se u Beogradu u podijeljenom raspoloženju.

Poruka iz Bruxellesa se s jedne strane ocjenjuje kao potvrda da je Srbija na dobrom putu, a s druge kako nije dovoljno nagrađena za ono što je potpisivanjem Bruxellskog sporazuma s Prištinom učinila, kao i u njegovu dosadašnjem provođenju. Zadovoljstvo u vladajućim krugovima bi bilo daleko veće da je Srbiji određen datum za početak pregovora, ali je on izostao jer je njemački Bundestag postavio nove uvjete, što, prema riječima Aleksandra Vučića, prvog potpredsjednika vlade i najagilnijeg zagovornika pridruživanja Srbije europskoj obitelji, smanjuje dozu oduševljenja.

Dobivanje datuma dalo bi snažan vjetar u leđa gospodarstvu privlačenjem stranog kapitala, bez kojeg je razvoj Srbije, u kojoj je BDP pao na 65 posto onoga iz 1989. godine, nezamisliv. Dok su se u Beogradu nadali da će pregovori početi već u listopadu, oni će najranije početi tek u siječnju, i to nakon što Europsko vijeće u prosincu, na inzistiranje Berlina, ocijeni da li se dosljedno primjenjuje sporazum s Prištinom. Predsjednik Europskog savjeta Herman Van Rompuy je rekao da će prva pristupna konferencija sa Srbijom biti održana najkasnije u siječnju te da je ovo povijesni trenutak za Balkan. Vicepremijer Vučić, ipak smatra odluku Berlina dosta teškom po Beograd te je istaknuo kako se nada da su njezini pojedini dijelovi namijenjeni za potrebe njemačke vladajuće koalicije pred parlamentarne izbore u toj zemlji.

Najveću nepoznanicu izaziva zahtjev Berlina da se do početka pristupnih pregovora uspostavi puna normalizacija odnosa s Prištinom. Ako se pod time smatra priznanje neovisnosti Kosova onda je Beogradu postavljen teško ostvariv ultimatum, jer, sudeći prema dosadašnjim izjavama srpskog državnog vrha, postojeća vlast nikada neće učiniti takav korak.Srpski premijer Ivica Dačić je, pak, u parlamentu dokazivao opoziciji kako je odluka Bruxellesa povoljna za Srbiju, te da ona ne sadrži nikakve uvjete koji bi omeli početak pristupnih pregovora.

Komentirajte prvi

New Report

Close