U slovenskim termama 17% više gostiju iz Hrvatske

Autor: Poslovni dnevnik , 27. prosinac 2018. u 22:00
Slovenske terme poznate su po visokoj razini usluga

U prvih jedanaest mjeseci 2018. slovenske terme posjetilo je 778.053 gostiju, što je za 0,1% manje nego lani.

Za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika slovenske terme (toplice) u posljednjih nekoliko godina uspijevaju popuniti kapacitete, a zbog godišnjih odmora u Hrvatskoj neke od njih će biti gotovo potpuno popunjene do sredine siječnja. Dolasci hrvatskih gostiju rastu dvoznamenkastim brojevima, piše Dnevnik.

Najviše Austrijanaca
U prvih jedanaest mjeseci ove godine slovenske terme posjetilo je 778.053 gostiju, što je za 0,1 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Broj stranih gostiju neznatno je povećan, a od među njima najbrojniji su bili Austrijanci, koji čine 13% svih gostiju i više od četvrtinu stranih. Slijede ih Talijani s nešto više od 11% udjela među svim gostima i 21% udjela među stranim gostima, ali je njihov broj ove godine pao za sedam posto.

 

2,9 milijuna

noćenja ostvarili su 2018. hrvatski gosti u termama

Treće mjesto zauzimaju Hrvati kojih je ove godine bilo gotovo 40.000 što je 17 posto više nego prošle godine. To znači da čine 10% među stranim gostima, ili 5% od ukupnog broja posjetitelja termi. Prema riječima Iztoka Altbauera, direktora Zajednice slovenskih prirodnih lječilišta (SSNZ), rast udjela hrvatskih gostiju već je nekoliko godina dvoznamenkast, a privlači ih visoka razina usluga. 

U prvih jedanaest mjeseci ove godine gosti iz Hrvatske ostvarili su 2,98 milijuna noćenja u slovenskim termama, što je 0,4 posto više nego u istom razdoblju lani. U Termama Čatež novogodišnji praznici ne završavaju prvog radnog dana nove godine jer hrvatski i srpski odmori praznici traju do sredine siječnja. Ove godine obnovljene su sobe Hotela Čatež, s tri zvjezdice, a trenutno su u tijeku i završni radovi u hotelskom restoranu. 

Rastu prihodi i neto dobit
U Termama Olimia, gdje prevladavaju slovenski gosti, ove godine su uložili više od 17,5 milijuna eura u modernizacija turističke infrastrukture. U prvih devet mjeseci ove godine prihodi od prodaje porasli su za 10%, na 16,2 milijuna eura, a neto dobit za 39 posto na 2,2 milijuna eura. Broj gostiju od siječnja do studenoga ove godine povećao se za 14 posto, na 71.000, a broj noćenja za 11 posto, na 229.000.  

Terme Krka

Novi bazen s toboganom
U Termama Krka božićni i novogodišnji termini gotovo su popunjeni, a većina gostiju ostaje pet, šest dana. Za različite investicije ove godine izdvojeno je oko 2,5 milijuna eura, a trenutno se u Termama Dolenjske Toplice gradi novi bazen s toboganom. Prihodi od prodaje u prvih devet mjeseci ove godine porasli su za četiri posto i iznosili su 28,8 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close