Ove 3 tvrtke u susjednoj zemlji daju najbolje plaće: Radnicima čak i 9397 eura bruto mjesečno

Autor: Poslovni dnevnik , 30. svibanj 2019. u 13:08
Foto: Getty Images

Prošle su godine mnoge tvrtke zbog nedostatka kadrova povećale plaće i promijenile sustave plaćanja, što planiraju i ove godine.

Prošle su godine svoje zaposlenike najbolje plaćali u slovenskoj IT industriji, farmaciji, holdinzima i fondovima. Prvo mjesto na ljestvici ponovno je zauzela slovenska podružnica tehnološkog diva Microsofta, budući da je prosječna bruto plaća 54 zaposlenika bila pet puta veća od slovenskog prosjeka, čak 9397 eura bruto mjesečno, pokazuju podaci poslovne baze podataka Bisnode GVIN. 

Zatim slijedi druga IT tvrtka, SAP, gdje je prosječna bruto plaća 31 zaposlenika prošle godine iznosila nešto više od devet tisuća eura, pišu Finance. Sve veći nedostatak radne snage na tržištu rada stvara znatan pritisak na plaće. Prošle godine tvrtke su povećale plaće i promijenile sustave plaćanja, što planiraju i ove godine. Istraživanje među tvrtkama na ljestvici TOP 101 pokazuje da su mnoge tvrtke već povećale svoje plaće, koje namjeravaju povećati i ove godine. 

Krka ispala s ljestvice
Na primjer, farmaceutska kompanija Krka iz Novog Mesta ove je godine, uz prosječnu plaću od nešto manje od tri tisuće eura, ispala s ljestivice 100 najboljih, iako kažu da su ove godine svi stalni zaposlenici dobili plaće 6 posto veće. Najbolje plaće su u informatičkom sektoru, a to uz Microsoft i SAP na čelu ljestvice, potvrđuje i IBM na sedmom mjestu, koji je za svoja 172 zaposlenika prosječno osigurao 6872 eura bruto.

 

9397 eura

bruto bila je mjesečna plaća u Microsoftu

Farmaceutske tvrtke ove su godine visoko rangirane. Neposredno ispod vrha, na trećem mjestu je ogranak Rochea, gdje je za 71 zaposlenika prošle godine prosječna mjesečna bruto plaća iznosila 7540 eura i bila je oko 17 posto veća nego godinu dana ranije, s tim da je broj zaposlenih u istom razdoblju smanjen za oko 5%.  Slijede podružnice AbbViea, Novartisa i Merck Sharp & Dohmea, gdje prosječna bruto plaća varira oko sedam tisuća eura. Na osmom mjestu na ljestvici tvrtki s najboljom prosječnom bruto plaćom je podružnica Bayera, u kojoj je prošle godine bilo u prosjeku 110 zaposlenika, a prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 6834 eura. 

Zarađuju više od premijera
Među vodećim tvrtkama koje najbolje plaćaju svoje zaposlenike, vrlo dobro se, na 14. mjestu, smjestila burze kriptovaluta Bitstamp koju su prošle godine Korejcima uspješno prodali Damian Merlak i Nejc Kodrič, Prosječno je prošle godine bilo zaposleno 62 djelatnika, dok je prosječna bruto plaća iznosila nešto više od pet tisuća eura. Na 21. mjestu je ICO Hub, tvrtka u suvlasništvu Mitje Žagara i Janija Valjavca, koja razvija platformu za ulaganje u kriptovalute ICONOMI.

Na ovogodišnju ljestvicu uvrstilo se i nekoliko financijskih tvrtki. Tako je Triglav Skladi na 18. mjestu, sa 44 zaposlenika, koji dobivaju u prosjeku 4700 eura bruto plaće mjesečno. Tu su i NLB Skladi (37. mjesto), gdje je prosječna mjesečna bruto plaća prošle godine iznosila 3787 eura, te KD Skladi (41. mjesto) s prosječnom mjesečnom bruto plaćom od 3705 eura. Među državnim poduzećima nesporni dobitnik ostaje Kontrola zračnog prometa Slovenije (KZPS), koja je ove godine zauzela deveto mjesto.

Ta tvrtka sa 226 zaposlenika davala je mjesečnu plaću od 6550 eura bruto po zaposleniku mjesečno, što je najviša ikad ostvarena. Za usporedbu, prosječni zaposlenik ove tvrtke, koja je u potpunom vlasništvu države, zarađuje mjesečno 15% više od premijera Slovenija Marjana Šareca (5552 eura bruto u ožujku). Visoko je uvrštena i državna energetska kompanija GEN energija (25. mjesto), koja je prestigla Slovenski državni holding (SDH) koji je na 28. mjestu.

U GEN energiji prošle godine, sa 55 zaposlenika (pola posto manje nego godinu dana ranije), plaćali su mjesečno u prosjeku 4230 eura bruto, što je 17% više nego prethodne godine. U SDH-u, koji trenutno privremeno vodi prvi nadzornik Igor Kržan, prošle je godine prosječna bruto plaća iznosila nešto više od četiri tisuće eura. U donjoj polovici ljestvice rangirana je Banka za upravljanje potraživanjima (DUTB). Prošlogodišnja prosječna bruto plaća iznosila je 3424 eura i bila je manja za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci BISNOD-a GVIN-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close