Stupio na snagu ‘zakon protiv Applea’, evo pod kojim uvjetom od danas Rusi mogu kupiti mobitele i računala

Autor: Tomislav Pili , 01. travanj 2021. u 10:54
REUTERS/Tatyana Makeyeva

Zakon se tumači i kao još jedan pokušaj Moskve da snažnije nadzire internetski sadržaj te smanji informatičku ovisnost Rusije o stranim kompanijama.

Pametni telefoni, tableti, osobna računala i ostali pametni uređaji od danas se ne mogu prodavati u Rusiji ako nemaju predinstaliran softver koji je razvijen u ruskim IT tvrtkama. Kako prenosi Reuters, takav zahtjev postavlja nova zakonska regulativa koja je 1. travnja stupila na snagu, a kojom Kremlj želi pomoći tamošnjem IT sektoru da lakše konkurira stranim tehnološkim kompanijama. Softver na popisu tamošnjeg resornog ministarstva uključuje internetske pretraživače, navigacijski softver te aplikacije za korištenje platnog sustava Mir, ruskog odgovora Visi i Mastercardu.

Međutim, zakon se tumači i kao još jedan pokušaj vlade u Moskvi da snažnije nadzire internetski sadržaj te smanji informatičku ovisnost Rusije o stranim kompanijama i državama. Radi poticanja domaćeg IT sektora, vlada razmatra niz inicijativa, od poreznih olakšica za domaće informatičke kompanije do poticanja stranih tvrtki da otvore urede u Rusiji. Kako je prošlog mjeseca tijekom sastanka sa predstavnicima tehnološkog sektora izjavio zamjenik premijera Dmitrij Černišenko, ruska IT industrija ima mogućnost i potencijal postati “lokomotiva u procesu modernizacije zemlje”.

Zakon koji je danas stupio na snagu kolokvijalno je nazvan “zakon protiv Applea”. Američki tehnološki div ipak je popustio prošlog mjeseca i najavio da će ruskim korisnicima novih iPhonea omogućiti instaliranje aplikacija razvijenih u Rusiji. Kompanija je najavila da će poštivati odredbe novog ruskog zakona, ali i da će sve ponuđene aplikacije biti provjerene kako bi udovoljavale Appleovim standardima sigurnosti i zaštite privatnosti. Ruskim tržištem mobitela dominiraju strane kompanije, Apple, Samsung i Huawei. Analitičari smatraju da će najviše koristi od novog zakona imati Yandex – ruski “Google” – te Mail.ru.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close