U riječne luke ulažu 200 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2019. u 21:59
Luka Novi Sad prodana je kompaniji iz UAE-a

Odluka srpske vlade.

Zorana Mihajlović, potpredsjednica srpske vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, rekla je da vlada ulaže oko 200 milijuna eura u razvoj riječnog prometa i da se nakon više od 30 godina realizira ozbiljne investicije u modernizaciju luka. 

"Nakon što je Luka Novi Sad prodana ulagačima iz UAE-a, slijedi izgradnja Luke Smederevo, koja bi trebala početi u ožujku sljedeće godine, radit će se projektna dokumentacija za Luku Beograd, a razgovarat ćemo i o proširenju Luke Sremska Mitrovica", rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je podsjetila da ranijih godina nije bilo uloženo niti 500.000 u infrastrukturu u vodnom prometu, da su nekad luke kupovane zbog zemljišta i da je u njima tehnologija stara više od 30 godina.

Potpredsednica vlade je dodala da je važno što će novi vlasnik Luke Novi Sad uložiti više od ugovorne obveze, kao i da su u procesu privatizacije Luke Novi Sad, prije prodaje, iz imovine lučkog operatera izdvojeni lučko zemljište i infrastruktura i prenijeti u vlasništvo Republike Srbije.

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, rekao je da je zadovoljan što Novi Sad dobiva jednog od najvećih investitora u toj djelatnosti, a da je dvostruka korist što će u dogovoru s vladom Srbije dio prodajne cijene biti investiran u Novom Sadu.

Kako je najavljeno, novi vlasnici Luke Novi Sad, kompanija P&O Ports, planira uložiti oko 30 milijuna eura kako bi osigurala visoku razinu poslovanja i povezala Novi Sad sa svojim europskim operacijama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close