U Poljskoj mogući prijevremeni izbori

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2024. u 17:01
FOTO: REUTERS/Aleksandra Szmigiel

Poljski premijer Donald Tusk spomenuo je u četvrtak mogućnost prijevremenih izbora ako predsjednik države, naklonjen konzervativcima koji su prošle godine doživjeli poraz na izborima od proeuropskih snaga, nastavi s opstrukcijom rada vlade.

“Ako ne budemo mogli vladati zbog opstrukcije predsjednika i ako (populisti) žele prijevremene izbore onda će ih i imati”, rekao je Tusk novinarima u Bruxellesu nakon što je predsjednik Andrzej Duda najavio zakonodavnu blokadu.

U srijedu je predsjednik potvrdio državni proračun koji je predstavila Tuskova vlada prije nego što ga je uputio Ustavnom sudu, pod kontrolom prethodne vlasti, navodeći sumnje u vezi s njegovim usvajanjem u parlamentu.

Najavljujući svoju odluku, predsjednik je rekao da ga brine glasanje o proračunu u donjem domu parlamenta zbog izostanka zastupnika iz populističkih redova, stranke Pravo i pravda (PiS).

Dvojica bivših dužnosnika, nekadašnji ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski i njegov bliski suradnik Maciej Wasik u prosincu su bili osuđeni na zatvorske kazne zbog prekoračenja ovlasti vezano uz slučaj iz 2007.

Iako su izabrani za zastupnike u parlamentu u listopadu, njihovi su mandati poništeni, što oni odbijaju priznati, kao i predsjednik Duda.

Privedeni u predsjedničkoj palači, nakratko su zatvoreni prije nego ih je predsjednik pomilovao i zatržio njihovo hitno puštanje iz zatvora.

Duda je u srijedu također potvrdio da je Ustavnom sudu poslao na ocjenu sve zakone koje je parlament usvojio u odsustvu dvojice spomenutih zastupnika.

Za Tuska je, kako je rekao, stavljanje interesa dvojice zastupnika ispred interesa države “potpuno neprihvatljivo”.

Predsjednik donjeg doma parlamenta je predsjednikovu odluku nazvao “ucjenom”.

Komentirajte prvi

New Report

Close