U ovom gradu zabranjuju kratkoročni najam stanova u povijesnom centru

Autor: Poslovni.hr , 05. listopad 2023. u 12:14
Foto: Pixabay

Grad nudi i trogodišnje porezne olakšice vlasnicima postojećih kratkoročnih zakupa ako pređu na običan zakup.

Firenca, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Italiji, zabranila je daljnja kratkoročna iznajmljivanja stanova putem platformi kao što je Airbnb u svom povijesnom centru. Odluka je to lokalnih vlasti u pokušaju da oslobode više domova za lokalno stanovništvo, piše Investitor.

Pravila, koja je toskanski grad odobrio kasno u ponedjeljak, također nude trogodišnje porezne olakšice vlasnicima postojećih kratkoročnih zakupa ako pređu na običan zakup.

Gradonačelnik Firence, Dario Nardella, rekao je da je grad odlučio djelovati lokalno jer su vladini planovi da regulira ovaj sektor bili razočaravajući.

“U 2016. godini imali smo nešto manje od 6.000 stanova navedenih na Airbnb-u, danas ih imamo skoro 14.378”, rekao je on, napominjući da je za to vrijeme prosječna cijena običnih mjesečnih stambenih najamnina skočila 42%.

“Ove godine cijene su porasle za 15,1%”, rekao je Nardella. “Čak 40.000 Firentinaca koji žive u centru žale se da su se odjednom našli u apartmanskim hotelima”, dodao je on.

Nardella je član Demokratske stranke lijevog centra, dio opozicije na nacionalnoj razini, napominje Reuters.

Kao i u drugim europskim zemljama, mješavina niskih plaća, nestašice imovine, kratkoročnog iznajmljivanja za odmor i visoke inflacije potakli su stambenu krizu u Italiji, pri čemu su posebno teško pogođeni ljudi s niskim primanjima i studenti. Slični problemi postoje i dalje, s New Yorkom koji također pooštrava propise o kratkoročnom najmu.

Marco Stella, regionalni koordinator stranke Forza Italia, koja je dio desničarske vladajuće koalicije, rekao je da će se žaliti upravnom sudu na potez vlasti Firence.

Lorenzo Fagnoni, predsjednik Property Managers Italia, udruženja poduzetnika za iznajmljivanje turističkih objekata, rekao je da su pravila “potpuno pogrešan izbor koji se protivi liberalizmu tržišta”.

Airbnb nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Centralna vlada radi na nacrtu zakona koji bi, prema pisanju medija, zahtijevao minimalni boravak od dvije noći na lokacijama u povijesnim gradskim jezgrama i općinama s velikom gustoćom turista.

Svaka stambena nekretnina koja se iznajmljuje turistima trebat će nacionalni identifikacijski kod kako bi se lakše pratilo i reguliralo iznajmljivanje. Oni koji se ne pridržavaju pravila pod rizikom su od direktne novčane kazne do 5.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close