U ovoj zemlji iz našeg susjedstva zbog suše nema tuširanja na plaži ni punjenja bazena

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. srpanj 2022. u 08:51
Foto: Pixabay

Zabranjeno je i pranje dvorišta i punjenje bazena, a hoteli i oni koji se bave privatnim turističkim smještajem pozivaju se da o stanju s vodom obavijeste svoje goste i zamole ih da vodu štede.

Zbog dugotrajne suše i kao zadnju mjeru pred još strožu redukciju vode, općine na slovenskoj obali od utorka su zabranile zalijevanje javnih zelenih površina, onemogućile tuširanje na plažama, te poduzele niz drugih sličnih mjera kako bi se potrošnja smanjila.

Gradonačelnici četiriju priobalnih slovenskih općina od kojih je najveća općina Koper, objavili su da je trenutačno stanje rezervi vode kritično i slično stanju koje se u godinama s uobičajenom količinom padalina pojavljuje tek krajem srpnja.

Zbog toga su do daljnje obavijesti odlučile zatvoriti sve sustave za natapanje zelenih javnih površina, na svim plažama su isključeni tuševi, kao i fontane i česme na javnim mjestima. Od danas se zabranjuje i zalijevanje privatnih vrtova i pranje automobila, a automobile mogu prati samo one autopraonice koje koriste recikliranu vodu.

Isto tako, komunalnim službama određeno je da smanje količinu vode za zalijevanje drveća i javnih površina pod cvijećem, dok su u javnim toaletima postavljena upozorenja s pozivima na štednju vode.

Isto tako, zabranjeno je i pranje dvorišta i punjenje bazena, a hoteli i oni koji se bave privatnim turističkim smještajem pozivaju se da o stanju s vodom obavijeste svoje goste i zamole ih da vodu štede.

Ovako dugotrajna suša na tom području ne pamti se od 2012. godine

Kako prenose slovenski mediji, ovako dugotrajna suša na tom području ne pamti se od 2012. godine, kad je stanje također bilo pred veću redukciju koja se izbjegla, a stanje s vodoopskrbom u dijelu Slovenije gdje se stanovništvo stalno povećava i u koje dolazi mnogo domaćih i stranih turista nije se bitno popravilo.

Vlasti upozoravaju da je zadnjih mjeseci izuzetna suša na području vodovoda Rižana kojim se opskrbljuje veći dio slovenske obale, te da je sadašnja razina količina vode koja se dobiva iz kraškog vodovoda Sežana, te uvozi iz Istarskog vodovoda u hrvatskoj Istri, ‘na gornjoj razini kapaciteta’.

Veće nestašice vode moći će se izbjeći samo dosljednim pridržavanjem navedenih mjera i uz što veću štednju, upozorile su općinske vlasti u obalnom dijelu Slovenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close