U Njemačkoj porasla nezaposlenost

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2019. u 21:59
Povećanje za 60.000 osoba/REUTERS

Na tržištu rada vidljivi prvi učinci nešto slabijeg stanja u gospodarstvu.

Nezaposlenost u Njemačkoj porasla je u svibnju nakon gotovo dvije godine kontinuiranog smanjivanja, pokazali su u srijedu objavljeni podaci, signalizirajući da se posustajanje gospodarskih aktivnosti počinje osjećati i na tržištu rada.

Sezonski prilagođen broj nezaposlenih u najvećem europskom gospodarstvu porastao je u svibnju za 60.000 u odnosu na prethodni mjesec i bez posla je bilo 2,27 milijuna njemačkih građana, pokazuju podaci Savezne agencije za rad (BAA).

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti porasla je time na pet posto. U travnju iznosila je 4,9 posto. Ukupan je broj nezaposlenih u svibnju uvećan za 7000 u odnosu na travanj i dosegao je 2,23 milijuna. Stopa nezaposlenosti time se zadržala na 4,9 posto.

Iako je neočekivano povećanje broja nezaposlenih u ovom mjesecu uglavnom posljedica revizije statusa nekih primatelja novčane pomoći, usporavanje gospodarstva također je odigralo svoju ulogu, rekao je voditelj BAA Detlef Scheele.

"Na tržištu rada vidimo prve učinke nešto slabijeg stanja u gospodarstvu. Potražnja za novim zaposlenicima naglo slabi, iako je još uvijek na visokoj razini", rekao je Scheele. Solidno tržište rada bilo je u proteklim godinama glavni oslonac rasta gospodarstva koje se velikim dijelom oslanjalo na domaću potražnju.

Nastavi li se trend povećanja nezaposlenosti, potrošnja kućanstava mogla bi oslabiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close