U Njemačkoj na vodećim pozicijama najviše žena dosad, ali muškarci i dalje dominiraju

Autor: Poslovni.hr/H , 02. kolovoz 2019. u 08:20
FOTO: GettyImages

Iako su u Njemačkoj žene više nego ikad prije zastupljene na vodećim pozicijama u tamošnjim kompanijama s izlistanim dionicama na Frankfurtskoj burzi, muškarci na vodećim pozicijama i dalje dominiraju, pokazalo je istraživanje konzultantske i revizorske tvrtke EY.

Krajem prvog polugodišta 2019. godine, kako su pokazali rezultati istraživanja EY-a, na vodećim je menadžerskim pozicijama u 160 tamošnjih kompanija bila 61 žena, nasuprot 640 muškaraca, što znači da je udio žena svega 8,7 posto u ukupnom broju.

Riječ je o kompanijama čije su dionice sastavnice glavnih burzovnih indeksa – Dax, MDax i Sdax – na Frankfurtskoj burzi.

Nadalje, u EY-u su ustanovili da u dvije kompanije, s danom 1. srpnja, na vodećim menadžerskim pozicijma nije bila nijedna žena.

"Nastavi li se broj žena na izvršnim pozicijama povećavati sporim tempom kao tijekom prve polovine ove godine, tek 2048. godine će trećinu vodećih pozicija zauzimati žene", rekao je Markus Heinen iz EY-a.

Heinen ističe da je relativno veliki manjak žena na izvršnim pozicijama rezultat nepostojanja zakonskih kvota, za razliku od nadzornih odbora, gdje se kvota od 30 posto primjenjuje za vodećih 100 kompanija.

"To znači da pritisak nije dovoljno velik da se na izvršne pozicije imenuju žene", istaknuo je Heinen.

Dodaje da je jedan od čimbenika i taj što kompanije nisu u prošlosti radile na napredovanju žena.

Komentirajte prvi

New Report

Close