Grade se stanovi za iznajmljivanje putem Airbnba

Autor: Poslovni dnevnik , 16. siječanj 2019. u 15:07
Godine 2013. u Ljubljani je iznajmljen 151 stan putem Airbnba, a 2017. čak 1600/FOTOLIA

Zgrada će biti registrirana kao smještajni objekt koji podliježe drukčijim pravilima od onih za stambene zgrade.

U ljubljanskom naselju Vižmarje gradit će se stambeni blok prilagođen kupcima koji žele iznajmiti svoje nekretnine putem Airbnba i drugih internetskih platformi.

Agencija za nekretnine Mreža uskoro će početi graditi objekt nazvan Pipanova rezidencija, ciljajući prije svega na kupce koji žele iznajmiti svoje apartmane. "Pošli smo od toga da se tržište nekretnina promijenilo, a time i potražnja i sustav iznajmljivanja, što je sve posljedica rasta turizma. Ideja je zadovoljiti potražnju za kratkoročnim najamom, koji je u Ljubljani vrlo popularan u posljednje vrijeme", kaže Karina Virovbal, posrednica za nekretnine.

Mogu angažirati menadžera
Zgrada će biti registrirana kao smještajni objekt koji podliježe drukčijim pravilima od onih za stambene zgrade. Neće biti potrebno dobiti odobrenje 75 posto vlasnika stanova u zgradi ako netko želi iznajmiti svoj prostor na različitim internetskim platformama. Objekt će imati 48 stambenih jedinica prilagođenih za iznajmljivanje, veličine od 29 do 43 četvorna metra, ali jedan od dva investitora zadržat će deset jedinica. Svi stanovi imaju kupaonicu, malu kuhinju i natkriveni balkon ili atrij.

 

110 tisuća

eura najviša je cijena za stan u novoj zgradi

"To je vrsta hibridne gradnje, rješenje za pravne i fizičke osobe za ulaganje koje osigurava stalne prihode", objašnjava Virovbal. Cijene za 48 jedinica kretat će se od 87 do 110 tisuća eura, na što će se morati dodati 22 posto poreza, a ne 9,5 posto, kao u slučaju stambene gradnje, ali će u određenim slučajevima bit će moguće tražiti povrat poreza. Prema riječima Karine Virovbal, objekt će imati manju recepciju, a bit će moguće ući u stanove uz pomoć pametnog telefona. Pritom novi vlasnici mogu upravljanje stanom za iznajmljivanje predati menadžeru koji će osigurati da se njihovo poslovanje nesmetano odvija preko Airbnba ili neke druge platforme. 

Već četiri rezervacije
Vlasnici također mogu mogu u stanu prijaviti svoje stalno prebivalište. Iako će zgrada biti kategorizirana kao smještajni objekt vlasnici će moći živjeti u svojim stanovima. "Upravo smo to provjerili u gradskoj upravi. Dobili smo mišljenje da je takav zahtjev moguć i da kupac može u svom stanu živjeti trajno, ali mora uzeti u obzir činjenicu da zgrada ima drugačiju namjenu (smještajni objekt) i poštivati sporazum. Kupci su upoznati s time", dodaje Virovbal.

Trenutno, agencija Mreža samo oglašava novi objekt na svojoj web stranici, a do sada su zabilježili četiri rezervacije.  U ljeto 2017. godine Financijska uprava počela je pooštravati nadzor nad iznajmljivanjem smještaja preko platformi kao što su Airbnb i Booking.com, jer su mnogi iznajmljivači bili na crnoj listi zbog neprijavljenih prihoda. Godine 2013. u Ljubljani je iznajmljen 151 stan putem Airbnba, a 2017. čak 1600. 

Komentirajte prvi

New Report

Close