U Kini se pojavilo novo veliko žarište: Zatvorili grad, milijuni su u karanteni

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2021. u 11:24
Foto: Reuters

Škole su zatvorene i provodi se masovno testiranje stanovništva.

Kina je zatvorila veći grad u blizini Pekinga, obustavila prometne linije i zabranila napuštanje tog grada milijunima stanovnika dok vlasti pokušavaju suzbiti najveće žarište koronavirusa u pola godine.

Od pojave koronavirusa u Wuhanu krajem 2019., kineske vlasti brzo suzbijaju nova žarišta masovnim testiranjem, lokalnim zatvaranjima i zabranom putovanja.

Stotinjak novih slučajeva koronavirusa otkriveno je prošli tjedan u Shijiazhuangu, višemilijunskom gradu u pokrajini Hebei.

Stanovnicima je zabranjeno napustiti grad i obustavljen je željeznički promet, objavile su u četvrtak vlasti.

Državna televizija CCTV snimila je duge redove stanovnika u Shijiazhuangu koji čekaju da im zdravstveni djelatnici u zaštitnim odijelima uzmu bris.

Na autocestama su kontrole, a ulazi u grad većinom su blokirani barikadama, vidi se na fotografijama.

Pokrajina Hebei u četvrtak je potvrdila 51, a u petak 33 nova slučaja koronavirusa, najveći broj slučaja u danu u pet mjeseci. Većina zaraza potvrđena je u Shijiazhuangu.

Škole su zatvorene i provodi se masovno testiranje stanovništva. Od četvrtka ujutro testirano je više od 670.000 ljudi, objavili su državni mediji.

Snimljeno je i osoblje kako cijepi ljude s kineskim Sinopharmom, nedavno odobrenim cjepivom u toj zemlji koje je učinkovito 79 posto.

Troje dužnosnika iz najteže pogođene gradske četvrti Gaocheng, epicentra posljednjeg žarišta, kažnjeno je zbog nemara u kontroli virusa što je pokazatelj pritiska na lokalne vlasti da suzbiju virus gdje god se pojavi, dodaje AFP.

Komentirajte prvi

New Report

Close