U Japanu se naglo se počela širiti rijetka i opasna infekcija

Autor: Poslovni.hr , 24. lipanj 2024. u 08:18
Foto: Pixabay

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bilo tko može dobiti STSS.

Japanski Nacionalni institut za zarazne bolesti izvještava o povećanju broja slučajeva ozbiljne bakterijske infekcije poznate kao streptokokni toksični šok sindrom (STSS). Ova rijetka, ali potencijalno fatalna bolest najčešće je uzrokovana bakterijom Streptococcus pyogenes. Iako su i druge zemlje posljednjih godina zabilježile izbijanja ove bolesti, neuobičajeno veliki broj slučajeva u Japanu izaziva zabrinutost.

S. pyogenes, poznat i kao streptokok grupe A, može živjeti na ljudskoj koži bez izazivanja bolesti, ali može uzrokovati širok raspon bolesti. Na blažem kraju spektra, odgovoran je za impetigo, streptokoknu upalu grla i šarlah. Međutim, može uzrokovati i ozbiljnije bolesti poput celulitisa, nekrotizirajućeg fasciitisa, poznatog kao “bolest koja jede meso”, te STSS.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bilo tko može dobiti STSS, a u otprilike polovici slučajeva nije jasno kako bakterija ulazi u tijelo. Faktori rizika uključuju ozljede kože, kirurške rane, nedavnu infekciju vodenih kozica i korištenje tampona, piše Klik.hr.

Iako je STSS rijetka bolest, svake godine se očekuje manji broj slučajeva. No, japanske vlasti su u ožujku izvijestile o povećanju broja slučajeva.

Komentirajte prvi

New Report

Close