U godinu dana 85.000 Poljaka vratilo se kući

Autor: Tomislav Pili , 11. prosinac 2019. u 06:13
Za mnoge će prilagodba na konzervativno društvo biti zahtjevna/REUTERS

Premijer Mateusz Morawiecki ističe kako je poljski dohodak po stanovniku zbog odljeva radnika manji za 5 posto.

Prvi puta u posljednjih osam godina broj Poljaka koji živi i radi u inozemstvu lani je smanjen, na zadovoljstvo vlade u Varšavi koja traži načina kako pronaći dovoljno radnika za rastuće gospodarstvo.

Prema podacima tamošnjeg statističkog zavoda, do prošle godine van granica domovine živjelo je oko 2,5 milijuna Poljaka – 85.000 manje nego godinu ranije.

Pad broja emigranata gotovo je u potpunosti rezultat povratka iz Velike Britanije zbog nesigurnog statusa građana Europske unije nakon Brexita. Koji god razlog bio, povratak zemljaka razveselio je vladajuću konzervativnu stranku Pravo i pravda (PiS) koja posebnim mjerama namjerava potaknuti povratak emigranata.

Valja istaknuti kako projekcije govore da će se stanovništvo Poljske do 2050. smanjiti za 12 posto. "Naš dohodak po stanovniku je najmanje 5 posto niži zbog odljeva radnika.

To je golemi porez koji je Poljska platila bogatim državama Zapada. Takav porez siromašnih prema bogatima nije normalan", kazao je prošlog mjeseca premijer Mateusz Morawiecki, a prenosi Financial Times.

Jakub Krupa, član odbora POSK-a, najvećeg centra poljske zajednice u Ujedinjenom Kraljevstvu, ističe kako je Brexit bio okidač za razmišljanje o povratku, ali da su razlozi onih koji su krenuli u smjeru istoka ipak više osobne naravi.

"Većina povratnika je shvatila da je ostvarila ciljeve zbog kojih je došla u Veliku Britaniju, bilo da se radi o uštedi novca za kupnju nekretnine u Poljskoj, razvoju karijere ili zasnivanju obitelji", ocjenjuje Krupa.

U razloge povratka ne treba zanemariti ni daleko niže troškove života, čak i u velikim gradovima poput Varšave, Krakowa ili Gdanjska. Jakub Krupa ističe kako će za mnoge povratnike koji su godinama živjeli na Zapadu proces prilagodbe na konzervativno poljsko društvo biti zahtjevan.

"Za mnoge selidba nazad u Poljsku nije povratak, već još jedna emigracija", navodi Krupa.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Po par sto ljudi su u plusu do sljedeće krize a onda opet u desecima hiljada prema zapadu kao što je bilo 2007. i 2008. kad ih je spržila kriza.

New Report

Close