Testiranja otkrila teške metale: U čokoladi otkrivene povišene razine olova i kadmija

Autor: Ana Blašković , 25. siječanj 2023. u 07:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Prema pisanju Timea, teški metali mogu se otkriti u mnogo različitih namirnica, a ograničeno testiranje i nedostatak regulatornih za označavanje ostavljaju potrošače u mraku.

Nakon što su testiranja otkrila štetne razine teških metala, Consumer Reports pozvao četiri američka proizvođača čokolade da se do Valentinova obvežu smanjiti količine opasnih elemenata, konkretno olova i kadmija, u svojim proizvodima od tamne čokolade.

U pismima Hersheyu, Mondelez Internationalu, Theo Chocolateu i Trader Joe’su, Consumer Reports navodi da dugotrajna izloženost metalima može rezultirati problemima živčanog sustava, supresijom imunološkog sustava i oštećenjem bubrega, prenosi Reuters.

Naglašavaju da opasnost raste za trudnice i malu djecu zbog povećanih rizika od problema u razvoju. Pisma koja je Consumer Reports odaslao na četiri kompanije popratilo je gotovo 55.000 potpisa peticije, prenosi Reuters.

Prošlog mjeseca, Consumer Reports je objavio da su čak 23 od 28 testiranih pločica tamne čokolade otkrivene potencijalno štetne razine olova, kadmija (ili oboje) za ljude koji jedu više od jedne unce (28 grama) čokolade dnevno.

Iako su prirodno prisutni u okolišu, zagađenje teškim metalima posljedica je djelovanja čovjeka/Shutterstock

(Ne)zdravija od obične
Pet testiranih čokolada u sebi je sadržavalo povišene razine oba metala: dva od Theoa i po jedan od Lily’sa u vlasništvu Hersheya, Green & Black’sa u vlasništvu Mondeleza i Trader Joe’sa.

Consumer Reports ističe da mnogi potrošači jedu tamnu čokoladu smatrajući da nosi potencijalne prednosti za zdravlje i relativno niže razine šećera od klasične čokolade, no “nema ništa zdravo u unosu teških metala”. Četiri prozvane kompanije nisu odgovorile na zahtjeve za komentarom.

Nacionalna udruga konditora u SAD-u znakovito je komentirala da kalifornijske zdravstvene smjernice koje Consumer Reports koristi i koje smatra da pružaju najveću dostupnu zaštitu “nisu standardi sigurnosti hrane” i da je čokolada sigurna za jelo.

Potrošači su Trader Joe’s tužili najmanje devet puta zbog tamne čokolade otkako je Consumer Reports objavio svoju studiju. Hershey’s i Mondelez također su tuženi zbog otkrića časopisa, kao i drugi proizvođači čokolade, uključujući Godivu i Lindt.

55.000

potpisa u peticiji odaslao je Consumers Reports u pismu kompanijama

Zagađenje okoliša
Međutim, stručnjaci kažu da je to izvješće samo mali prozor u puno veći problem. Prema pisanju Timea, teški metali mogu se otkriti u mnogo različitih namirnica, a ograničeno testiranje i nedostatak regulatornih za označavanje ostavljaju potrošače u mraku.

Neki metali, poput željeza, neophodni su za zdravlje. Drugi, poput olova i kadmija, nemaju korisnu svrhu za tijelo neovisno o količini, štoviše otrovni su u velikim količinama, podaci su Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Ni razina olova ne smatra se sigurnom, no ono postaje opasnije kako se nakuplja u tijelu. Prema CDC-u, izloženost olovu može utjecati na gotovo sve organske sustave, ali je posebno opasna za središnji živčani sustav, što uključuje mozak. Dugotrajna izloženost kadmiju, pak, može dovesti do želučanih problema i može oštetiti bubrege, kako kod djece tako i kod odraslih.

Mnogi teški metali, uključujući olovo i kadmij, prirodno se pojavljuju u tlu, a iz zemlje ulaze u zalihe hrane. No, neki su u okoliš stigli ljudskim djelovanjem na globalnoj razini, uključujući onečišćenje iz poljoprivrede, industrije i prijevoza.

Možda najpoznatiji primjer je olovo koje se desetljećima koristilo u benzinu u svijetu do prije 30-ak godina, a koje se proširilo atmosferom i taložilo na tlu, gdje je u tlu ostalo do danas.

Komentirajte prvi

New Report

Close