Potpuno novo tržište: U bitcoin ETF-ove slilo se milijardu dolara u prva dva dana trgovanja

Autor: Ana Blašković , 18. siječanj 2024. u 07:02
Bitcoin je zabilježio pad vrijednosti oko šest posto od SEC-ovog odobrenja za pokretanje novih ETF-ova/Reuters

Najveći iznos, 508 milijuna dolara, prikupio je lider upravljanja imovinom BlackRock.

Bitcoin ETF-ovi, fondovi kojima se trguje na burzi koji ulažu u tu kriptovalutu, prikupili su nešto manje od milijardu dolara u prva dva dana trgovanja. Iznos je manji od očekivanja i reflektira oprez ulagača oko novih instrumenata.

U nove fondove, uključujući one BlackRocka, Franklin Templetona i Invesca, slilo se od njihovog pokretanja u četvrtak 984 milijuna dolara, podaci su CoinSharesa, upravitelja digitalnom imovinom.

Najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock, lider je s 508 milijuna dolara, slijedi Fidelity s 442 milijuna dolara, piše Financial Times.

Nisu svi uskočili u 'kripto vlak'

Nisu svi odlučili uskočiti na kripto vlak, poput Vanguarda, kojem to ‘nije u skladu s ponudom dobro uravnoteženog dugoročnog portfelja’.

Povijesni zaokret
Prošli tjedan donio je, prema zagovarateljima ulaganja u kriptoimovinu, povijesni zaokret stava američkog regulatora. Komisija za vrijednosne papire i burzu (SEC) odobrio je pokretanja ETF-ova koji ulažu u bitcoin, nakon više od desetljeća odbijanja.

Taj je potez protumačen kao uklanjanje posljednje barijere da će ulazak bitcoina u klasične financije privući nove investitore i dugoročno mu povećati cijenu. Upravo na nagađanjima da će SEC dati zeleno svjetlo za tzv. spot bitcoin ETF-ove povećala je cijenu te kriptovalute više od 70 posto od listopada. Ipak, bitcoin je zabilježio pad oko šest posto od njihovog odobrenja.

“Ovo lansiranje nipošto nije bilo masovni uspjeh. Posljednja cijena bitcoina pokazuje da je ovo do sada bilo razočaravajuće lansiranje toliko očekivanog proizvoda”, rekao je Ilan Solot, jedan od voditelja digitalne imovine u Marex Solutionsu. Kumulativni iznos od milijarde dolara ostao je ispod razine koju je ProShares zaradio u prva dva dana nakon pokretanja bitcoin futures ETF-a u listopadu 2021. godine.

Grayscale, društvo koje upravlja najvećim bitcoin fondom na svijetu, imao je 579 milijuna dolara odljeva u prva dva dana trgovanja otkako se prošlog četvrtka pretvorio u ETF. Američka grupa, koja vodi bitcoin trust od 2013., pomogla je otvoriti vrata regulatornom odobrenju za bitcoin ETF-ove nakon što je lani odnijela sudsku pobjedu protiv SEC-a.

“Nakon naglog porasta vrijednosti, prirodno je vidjeti izvlačenje dobiti od strane investicijske zajednice”, rekao je Zach Pandl, direktor Grayscalea za istraživanje. Ulagači Grayscale prethodno su mogli prodati svoje udjele samo na OTC tržištu, često uz pozamašne diskonte na cijenu bitcoina.

Analitičari vjeruju da je dio odljeva iz Greyscalea posljedica naknade od 1,5 posto, što je jedan bod više od onog što zaračunavaju konkurenti. “Grayscale je dugo trgovao kao zatvoreni fond, ali čim je postao ETF postao je likvidan, stoga ne čudi pritisak na prodaju,” smatra James Butterfill, voditelj istraživanja u CoinSharesu.

Potpuno novo tržište
Unatoč tržišnom entuzijazmu nisu svi upravitelji imovinom odlučili uskočiti na kripto vlak. Vanguard, drugi po veličini upravitelj imovinom na svijetu, poručio je da novi proizvodi “nisu u skladu s njihovom ponudom dobro uravnoteženog, dugoročnog investicijskog portfelja”. Poznavatelji kažu da će trebati vremena za veće priljeve u bitcoin ETF-ove dok se financijski savjetnici ne upoznaju s novim instrumentima, dovoljno da ih preporuče kao dodatke portfeljima klijenata.

“Ne radi o prvom danu. Ovo je novo za mnoge klijente. Trebat će neko vrijeme za punu edukaciju, da se razumije uloga bitcoin ETF-a u portfelju i naposljetku da se netko odluči za ulaganje, da se stekne potpuna edukacija i razumije njegova uloga u portfelju te da se na kraju odluči za dodjelu proizvoda. Ono što me najviše veseli su dugoročni izgledi. Dajemo pristup potpuno novom tržištu”, rekao je FT-u izvršni direktor jednog od izdavatelja pod uvjetom anonimnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close