U Beogradu samo biorazgradive vrećice

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2019. u 21:59
Naplata je smanjila korištenje plastičnih vrećica za 60 posto

Od 1. siječnja dopuštene su isključivo vrećice s aditivima koji potiču brzu razgradnju.

U beogradskim trgovinama od 1. siječnja i dalje će se koristiti plastične vrećice, ali biorazgradive, pišu Večernje novosti.

Vijećnici Skupštine grada ljetos su usvojili Odluku o uvjetima korištenja vrećica za isporuku robe na mjestu prodaje, prema kojoj se zabranjuju plastične vrećice na području Beograda. "Plastična vrećica, u skladu s Odlukom o o uvjetima korištenja vrećica za isporuku robe na mjestu prodaje robe i usluga, je vrećica koja mora biti isključivo biorazgradiva", navode za beogradski list iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

"Mora sadržavati aditive koji se dodaju u procesu proizvodnje za oksidacijsku razgradnju i biorazgradnju, tako da s vremenom ubrzavaju fragmentaciju plastičnog materijala u mikrofragmente". Plastične vrećice u gotovo svim lancima supermarketa i drogerija se plaćaju, a ta praksa počela je sredinom prošle godine. To je, prema riječima Gorana Vesića, zamjenika gradonačelnika Beograda, smanjilo njihovo korištenje za oko 60 posto. Plastične vrećice i dalje se ne naplaćuju u pekarama, knjižarama, ljekarnama i na drugim mjestima.

"Uvjeti koje moraju ispunjavati razgradive vrećice utvrđeni su Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtjevima za plastične vrećice. Jedna od akreditiranih organizacija koja izdaje certifikat o ispunjenim kriterijima je Tehnološki fakultet u Novom Sadu. Za kontrolu korištenja plastičnih vrećica bit će nadležne općinske komunalne inspekcije koje će, ako utvrde nepravilnosti, izdavati prekršajne naloge poduzetnicima, pravnim i odgovornim osobama. Inspekcija će se obavljati po službenoj dužnosti, kao i po prijavama građana.

Komentirajte prvi

New Report

Close