U 2019. rekordni kapaciteti za dobivanje struje iz sunca

Autor: Tomislav Pili , 28. srpanj 2019. u 22:00
Na godišnjoj razini kapaciteti će narasti za 17,5 posto/REUTERS

Blagi pad prošle godine bio je samo iznimka, pa analitičari očekuju da će kapaciteti idućih godina rasti za 125 GW godišnje.

Blagi pad instalirane snage solarnih fotonaponskih panela prošle godine očito je bio samo iznimka, ako je suditi po podacima koji sugeriraju nove rekorde ove godine.

Prema izvješću konzultantske kuće Wood Mackenzie, krajem ove godine u svijetu bi trebalo biti instalirano novih 114,5 gigavata (GW) snage fotonaponskih solarnih panela. To će ujedno biti i prvi put da je u jednoj godini instalirano više od 100 GW novih kapaciteta.  

Putanja rasta
U odnosu na prošlu godinu, instalirana snaga biti će veća za 17,5 posto. Kako podsjeća Reuters, prošle su godine instalirani kapaciteti blago pali, ponajviše zbog usporavanja na najvećem tržištu, kineskom, zbog gašenja vladinih subvencija novim projektima.  "Tržište se sada oporavlja na putanji snažnog rasta – usporavanje u 2018. bila je samo iznimka te očekujemo da će instalirani kapaciteti u narednih nekoliko godina rasti na 125 GW godišnje", ističu analitičari Wood Mackenzieja.

Prognoza ovogodišnjeg rasta temelji se većinom na rastu instaliranih kapaciteta u Europi, posebice u Španjolskoj. Međutim, značajno povećanje očekuje se i u SAD-u te novim brzorastućim tržištima, poput Indije, Vijetnama, kao i Egipta te Ujedinjenih Arapskih Emirata.  Kako se navodi u izvješću, države u kojima će se godišnje instalirati između 1 GW i 5 GW snage bit će glavni pokretači rasta. Lani je bilo sedam takvih tržišta, a do 2022. bit će ih 19, uključujući i nove igrače kao što su Saudijska Arabija, Francuska i Tajvan. 

Rezanje subvencija
Što se tiče globalnog lidera, Kine, u toj je državi instalirana snaga 2017. dosegla vrhunac od 53 GW. Međutim, kako vlada u Pekingu sada – uslijed rapidnog pada troškova proizvodnje opreme za obnovljive izvore – preferira projekte koji ne trebaju subvencije, u narednim godina novoizgrađeni kapaciteti usporit će na 30 do 40 GW godišnje.

Unatoč tome, instalirani kapaciteti u Kini, SAD-u i Indiji činit će do 2024. polovicu ukupnih svjetskih kapaciteta. Globalno gledano, aukcije umjesto subvencija postat će sve popularniji model. Ove godine 90 GW bit će izgrađeno temeljem aukcija, 10 posto više nego lani.

Komentirajte prvi

New Report

Close