Tvrtke s istoka Europe na radaru su velikih farmaceutskih kompanija

Autor: Tomislav Pili , 20. svibanj 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Regija pruža velike mogućnosti rasta zbog očekivanja viših ulaganja u zdravstvo u budućnosti te umjerenog troška poslovanja.

Umjereni trošak poslovanja, očekivanja viših izdvajanja za zdravstvo u budućnosti te visokoobrazovana radna snaga stavili su Češku, Mađarsku i Poljsku na “radar” velikih farmaceutskih kompanija, ali i investicijskih fondova kojima su zanimljiva ulaganja u proizvodnju lijekova.

Najsvježiji primjer je američki Novavax koji je preuzeo tvornicu cjepiva pored Praga za 167 milijuna dolara kako bi ubrzao proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa.

Glasnogovornica Laura Keenan izjavila je Reutersu kako je kompanija procijenila da je preuzimanje češke tvornice najbolje rješenje za proširenje proizvodnje cjepiva u Europi.

Talenti kao prednost

“Talentiranost radne snage bila je ključna prednost”, dodala je Keenan. Osim Novavaxu, srednja i istočna Europa sve je zanimljivija i ostalim igračima iz farmaceutske branše.

Izvješće konzultantskih tvrtki Mergermarket i Mazars pokazalo je da se vrijednost spajanja i preuzimanja u toj branši prošle godine udvostručila na 1,9 milijardi eura. Godinu ranije iznosila je 932 milijuna eura.

“Čak i bez pandemije COVID-19, demografski i ekonomski trendovi vode prema aktivnosti u toj regiji”, stoji u izvješću. Gledano isključivo prema vrijednosti tržišta, istok Europe nije osobito zanimljiv.

Naime, samo u Njemačkoj se godišnje proda lijekova za 38,5 milijardi eura, tri puta više nego u Češkoj, Mađarskoj i Poljskoj zajedno, pokazuju podaci Europske federacije farmaceuta.

Međutim, taj će se jaz smanjivati kako se zdravstveni standardi na istoku budu približavali onima na zapadu, smatraju analitičari. “Tržišta srednje i istočne Europe pružaju značajne mogućnosti rasta”, kaže Hacho Hatchikian, direktor za regiju SIE u češkoj kompaniji Zentiva.

Fokalna točka

S tradicijom koja vuče korijene još od srednjovjekovnog praškog ljekarništva, Zentiva je fokalna točka aktivnosti spajanja i preuzimanja na europskom istoku.

Prije tri godine francuski Sanofi prodao je Zentivu američkoj investicijskoj kompaniji Advent za 1,9 milijardi eura što je jedno od najvrednijih preuzimanja u farmaceutskom sektoru u regiji. Nakon toga Zentiva se od lovine preobrazila u lovca.

Tako je prošle godine za nepoznati iznos preuzela Alvogenovo poslovanje u srednjoj Europi od investicijske kompanije CVC Capital Partners. “Zasigurno, konsolidacija u našoj regiji je neizbježna”, smatra Krzysztof Krawczyk, partner u CVC-u.

Rastući biotehnološki startupi u Poljskoj također su zanimljiva meta, kažu ulagači, a neki imaju i ambicije brzog narastanja kroz preuzimanja.

Tako je Selvita iz Krakowa u siječnju zaključila 38 milijuna dolara vrijedno preuzimanje zagrebačke tvrtke Fidelta, do tada u vlasništvu belgijskog Galapagosa.

Iako Selvita privlači interes ulagača, planira ostati kupac, kaže izvršni potpredsjednik Milosz Gruca. On smatra da će kombinacija većih farmaceutskih kompanija i investicijskih fondova ubrzati ritam preuzimanja rastućih kompanija.

Komentirajte prvi

New Report

Close