Tvrtke koje su razvile cjepiva protiv korone sada rade na novoj terapiji protiv raka

Autor: Poslovni.hr , 16. siječanj 2023. u 09:11
Foto: Pixabay

Još jedna prednost mRNA tehnologije je da stanice koje proizvode antitijela mogu biti očuvane doživotno, kao što je često slučaj nakon imunizacije

Nakon pandemije COVID-a 19 skoro svi znaju što znači skraćenica mRNA. Tvrtke poput Moderne i BioNTecha, koje su razvile cjepiva protiv koronavirusa zasnovana na mRNA ili mRNK tehnologiji, već neko vrijeme istražuju mogućnosti koje nudi ova “mlađa sestra” DNK. Oni se ne fokusiraju samo na cjepiva protiv zaraznih bolesti, već i na cjepiva i terapije protiv raka.

Kopija genetskog plana mRNA, također poznata kao glasnički RNK (messenger-RNK), igra važnu ulogu u tijelu. Cijeli naš genom je pohranjen u staničnoj jezgri kao DNK. Međutim, ako je gen iz genoma potreban stanici na nekom drugom mjestu, bilo bi previše opasno unijeti na to mjesto cijeli DNK: u slučaju da dođe do oštećenja ili uništavanja genetskog koda u tom procesu, cijela stanica odumire. Zato se radi kopija odgovarajućeg gena – iz mRNA. Ona zatim napušta staničnu jezgru i pretvara se u protein – tamo gdje je to potrebno. Ovaj sustav je usporediv s građevinskim planom, koji se čuva na sigurnom mjestu, a kopiraju se i koriste samo dijelovi plana koji su potrebni. Ako se kopija ošteti, smoči ili potpuno uništi na licu mjesta, jednostavno možete napraviti novu kopiju.

Prednost mRNA cjepiva

Ako se mRNA koristi za cjepivo, upotrebljava se kratki mRNA lanac, koji kodira antigen. Ovo je dio uzročnika (patogena), koji je vidljiv imunosnom sustavu. Kod cjepiva protiv korone skoro uvijek se koristi antigen na spike proteinu (na šiljku proteina) koji se nalazi na površini virusa.

Cjepivo na bazi RNA – ribonukleinske kiseline – se unosi u organizam u obliku takozvanog “informacijskog RNK”, koji sadrži neku vrstu uputstva za izgradnju antigena, proteina koji provociraju odgovor imunosnog sustava.

U tijelu se tako mRNA prevodi u antigen, koji imunosni sustav tada prepoznaje kao strano tijelo i počinje stvarati antitijela. Oni su tako u stanju prepoznati odgovarajući antigen na uzročniku (patogenu) kada se cijepljeni ljudi kasnije njime zaraze. Antigen se također može primijeniti direktno kao cjepivo: tada tijelo ne mora raditi međukorak i sam ga proizvoditi. Međutim, jedan mRNA je mnogo lakše razviti i proizvesti nego protein, zato što tijelo već ima savršenu mašineriju u svakoj stanici za proizvodnju proteina iz mRNA. Dakle, velika prednost mRNA cjepiva je brzina kojom se ona može napraviti. To je znanstvenicima postalo jasno kod pandemije korone.

Individualna terapija protiv raka uz pomoć mRNA

Ova brzina također omogućava razvoj individualnih terapija za oboljele od raka. Tumor se ispituje na određene karakteristike – takozvane neoantigene, koji razlikuju stanice raka od zdravih stanica. Neoantigeni se zatim prevode u mRNA, koji se daje pacijentima kao cjepivo. Imunosni sustav tada proizvodi antitijela, koja ciljaju na stanice raka.

U prosincu je američka tvrtka Moderna objavila obećavajuće rezultate kliničke faze 2b-studije, koja se odnosi na individualnu terapiju raka kože, zasnovanu na mRNA tehnologiji. U istraživanju je sudjelovalo 157 ispitanika. Lijek s mRNA je pacijentima davan zajedno s lijekom za proizvodnju antitijela, koji je dobro poznat u liječenju raka kože. Rizik od povratka raka ili smrti pacijenata smanjen je za 44 posto zahvaljujući upotrebi mRNA lijeka u usporedbi s onim pacijentima koji su liječeni samo lijekom za stvaranje antitijela.

Druge tvrtke također obavljaju istraživanja i rade na ovoj vrsti terapije protiv raka: BioNTech sa sjedištem u Mainzu također testira cjepivo protiv raka kože – trenutno su studije u fazi broj 2. Istovremeno, radi se na više od deset drugih mRNA cjepiva protiv raka. CureVac iz Tübingena trenutno razvija tri cjepiva protiv raka, uključujući i jedno protiv raka kože.

Budući da se pacijenti moraju godinama pratiti i nadzirati u tzv. studijama učinkovitosti, još će proći neko vrijeme prije nego što jedna od spomenutih tvrtki bude mogla podnijeti zahtjev za odobrenje upotrebe svog cjepiva.

Mogući lijek protiv raka

Glavna prednost mRNA metode je što su odgovarajuća antitijela vrlo specifična i djeluju isključivo protiv stanica raka. Klasični kemoterapeutski agensi djeluju i na druge stanice u tijelu i zato mogu uzrokovati teške nuspojave. Na primjer, neki lijekovi za kemoterapiju napadaju stanice koje se brzo dijele. Ovo se odnosi i na stanice raka, ali i na stanice u sluzokoži, koštanoj srži ili u testisima. Moguće nuspojave ovih lijekova su zato infekcija sluznice, anemija i neplodnost kod muškaraca.

Još jedna prednost mRNA tehnologije je da stanice koje proizvode antitijela mogu biti očuvane doživotno, kao što je često slučaj nakon imunizacije. Tada bi se sa stanicama raka, koje se vraćaju godinama kasnije, mogle boriti vrlo brzo – vjerojatno na način da pacijenti ništa ne primijete. U tom slučaju bi ovakva terapija predstavljala istinski lijek protiv raka.

Komentirajte prvi

New Report

Close