Tužba zbog mafijaskog zastrašivanja

Autor: Tanja Ivančić , 15. prosinac 2023. u 06:24
foto: unsplash

Tužba je stigla samo nekoliko tjedana nakon što su obje strane odustale od svojih prethodnih tužbi koje su podnijele jedna protiv druge u listopadu.

Kineski maloprodajni e-trgovac Temu pokrenuo je novu tužbu protiv svog konkurenta Sheina zbog problema s autorskim pravima i “mafijaškog zastrašivanja dobavljača”. Temu tvrdi da je Shein prekršio prava intelektualnog vlasništva, lažno zatvarao trgovce te na različite načine pokušavao zaustaviti rast Temua u Sjedinjenim Državama.

Tužba je stigla samo nekoliko tjedana nakon što su obje strane odustale od svojih prethodnih tužbi koje su podnijele jedna protiv druge u listopadu.

Temu tvrdi da su postupci Sheina eskalirali, uključujući nezakonito pritvaranje trgovaca, nasilno traženje informacija i krađu poslovne tajne, što ih je natjeralo da podnesu tužbu, piše CNBC. Unatoč prethodnim tužbama u vezi s autorskim pravima i pitanjima zloporabe tržišnog natjecanja, obje tvrtke sada nastavljaju svoje pravne sukobe.

Temu se fokusira na prodaju jeftine robe proizvedene u Kini, dok Shein oslanja na ugovorne proizvođače za proizvodnju i isporuku cjenovno pristupačnih proizvoda, i do dolaska Temua uglavnom je bezbrižno vladao online prodajom.

Shein smatra Temua svojom najvećom prijetnjom, posebno nakon što je Temu brzo postigao uspjeh na međunarodnom tržištu. Temu je u vlasništvu kineskog tehnološkog diva PDD Holdings koji također podržava kinesku aplikaciju za e-trgovinu Pinduoduo u Kini.

U roku od nekoliko tjedana od lansiranja, Temu je bio na vrhu ljestvice online trgovina i potom se brzo proširio u ostatak svijeta. Shein je osnovan u Kini 2008. godine, a sada mu je sjedište u Singapuru., a na američko tlo došao je 2012.

Osim toga, Shein je u tajnosti podnio zahtjev za IPO u SAD-u, procijenjen na 66 milijardi dolara, prenosi CNBC.

Komentirajte prvi

New Report

Close