Tužba protiv skupine farmaceuta predvođenih Tevom

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2019. u 21:59
Glavni izvršni direktor izraelske farmaceutske kompanije Kare Schultz /REUTERS

Tužiteljstva 44 američke države tvrde da je 20 kompanija godinama namještalo cijene lijekova.

Američko tužiteljstvo podiglo je tužbu protiv 20 farmaceutskih kompanija predvođenih tamošnjom podružnicom izraelske kompanije Teva zbog zajedničkog dogovora o napuhivanju cijena lijekova – ponegdje i za više od 1000 posto – te sprečavanja konkurencije u generičkim lijekovima, prenosi Reuters.

Tužbu su podnijela državna odvjetništva čak 44 američke savezne države, a u njoj se tvrdi da su kompanije skovale urotu kako bi podijelile tržište i time ograničile konkurenciju te spriječile pojeftinjenje lijekova.

Tužba ima 500 stranica na kojima se objašnjava kako su kompanije dolazile do "poštenog udjela" na tržištu, a situacija je kulminirala 2012. godine kada ta skupina više nije bila zadovoljna s tržišnim statusom quo.

Tada je, navodi se u tužbi, pokrenuta najopsežnija kartelska akcija u povijesti američkog tržišta lijekova. Naime, s Tevom u središtu skupine, farmaceutske kompanije značajno su podigle cijene 86 lijekova između srpnja 2013. i siječnja 2015. godine.

Radi se o lijekovim za cijeli niz bolesti, od dijabetesa i visokog kolesterola do lijekova za snižavanje visokog krvnog tlaka, ublažavanje epilepsije i nekih oblika karcinoma.

"Bez objašnjenja, cijene lijekova su se udvostručile ili utrostručile, a u nekom slučajevima povećale 1000 i više posto", stoji u tužbi. Podsjetimo, rast cijena lijekova posljednjih godina izazvao je niz istraga američkih vlasti, a na njega se osvrće i Republikanska i Demokratska stranka. Predstavnici Teva USA za medije ističu kako će na sudu dokazati neosnovanost tvrdnji iz tužbe.

"Optužbe u ovoj tužbi su samo to – optužbe. Teva nastavlja interno provjeravati problem i nije bila uključena u bilo kakve aktivnosti koje povlače pravnu ili kaznenu odgovornost", ističe izraelski farmaceut. Iz Sandoza, također imenovanog u tužbi, nije pristigao komentar.  

Komentirajte prvi

New Report

Close