Turski ekonomski zaokret: Ministar financija održao maratonski sastanak sa stranim investitorima

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 15:18
Foto: Pixabay

Tema razgovora bili su monetarna i fiskalna politika te ekonomski izgledi države.

Ministar financija Turske Mehmet Simsek održao je u Istanbulu sastanak s brojnim međunarodnim investitorima što bi trebao predstavljati prvi korak ka obnovi veza s nizom značajnih kompanija iz drugih zemalja.

Sastanak koji su mnogi ocijenili maratonskim, s obzirom na to da je trajao osam sati, uključivao je ministra financija, guvernerku Centralne banke Turske Hafize Gaye Erkan te 40 investitora, tema razgovora bili su monetarna i fiskalna politika te ekonomski izgledi države.

“Sastanak označava transparentniji tržišni zaokret turske vlasti i dolazi dva mjeseca nakon što je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan imenovao Simseka za ministra te guvernerku Erkan”, piše Daily Sabah, a prenosi Klix.ba

Prema izvorima ovog turskog lista, Simsek je naglasio da je smanjenje inflacije prioritet i samouvjereno je najavio da se ekonomska politika vraća na regularnije postavke.

“Simsek je rekao investitorima da Erdogan u potpunosti podržava monetarno pooštravanje te je naglasio da će se nastaviti postepeno podizanje kamatnih stopa što će dovesti do nešto sporijeg ekonomskog rasta, ali i ne do naglog zaustavljanja”, rekao je jedan od izvora sa sastanka.

Inače, Centralna banka Turske pod upravom nove guvernerke podigla je ključnu kamatnu stopu za 900 baznih poena odnosno na 17,5 posto u lipnju.

Inflacija je prošlog listopada u Turskoj dostigla 24-godišnji maksimum od 85,5 posto. Vremenom, inflacija se smanjila, ali se u srpnju zadržala na razini od 48 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close