Turska od srpnja zabranjuje uvoz otpada od polietilenske plastike

Autor: Poslovni dnevnik , 23. svibanj 2021. u 22:00
Foto: REUTERS

Poštivanje zabrane uvoza kontrolirat će se kontinuiranim carinskim provjerama.

Turska je najavila da će od srpnja zabraniti uvoz otpada od polimerske plastike, signalizirajući prekid s praksom koja je prouzročila gomilanje otpada, uključujući potencijalno ilegalni uvoz iz Velike Britanije i Njemačke.

Tursko ministarstvo trgovine priopćilo je početkom tjedna da je s popisa polimera čiji će uvoz od 3. srpnja biti dozvoljen isključilo polietilensku plastiku, koja se koristi u vrećicama i mnogim vrstama ambalaže.

Time će Turska provesti u djelo već najavljenu zabranu uvoza određenih vrsta plastičnog otpada, ističe Reuters. Poštivanje zabrane uvoza kontrolirat će se kontinuiranim carinskim provjerama, najavio je ministar zaštite okoliša i urbanizacije Murat Kurum.

Nihan Temiz Atas iz Greenpeace Mediterraneana, objasnila je da će zabrana pokriti 74 posto od ukupno oko 660.000 tona plastičnog otpada koje je Turska uvezla prošle godine, uključujući 95 posto uvoza iz Velike Britanije.

“To znači da Britanija mora preuzeti odgovornost i reciklirati svoj materijal”, naglasila je Atas. Izvoz plastičnog otpada nezakonit je ako nije namijenjen recikliranju ili spaljivanju za potrebe proizvodnje energije.

Roba izrađena od polietilena mora se brzo reciklirati, obično u roku od mjesec dana, inače ju je nemoguće perraditi, pa je nezakonito izvoziti je pomiješanu sa standardnim materijalima koji se ne mogu reciklirati, upozorio je Greenpeace.

Turska je glavno odredište britanskog izvoza plastičnog otpada i prošle je godine prihvatila oko 210.000 tona, ili 30 posto ukupnog izvoza otpada. Osim iz Britanije, otpad dolazi i iz Njemačke, Poljske i drugih država EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close