Turističkim agencijama osiguranje skuplje čak šest puta

Autor: Poslovni dnevnik , 27. siječanj 2019. u 09:46
U Srbiji trenutno posluje 560 organizatora putovanja

Značajan broj malih turističkih agencija neće moći platiti skuplje osiguranje, što će ugroziti poslovanje posebno onima u manjim gradovima.

Značajan broj malih turističkih agencija neće moći platiti šest puta veće iznose premija osiguranja koje od ove godine propisuju osiguravajuće kuće.

Međutim, to ne znači da će one prestati raditi jer se većina njih bavi preprodajom aranžmana velikih turističkih agencija", rekao je za Politiku Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA).

Rijetko osiguravanje turizma 
Prema njegovim riječima, četiri velike osiguravajuće kuće nedavno su iznijele svoje ponude za iznos premije osiguranja za 2019. Najmanja polica osiguranja, na osiguranih 300.000 eura, stajat će 3500 eura dok će velike agencije s najvećim prometom i brojem putnika plaćati 12.000 eura. U posljednje tri godine taj trošak je za agencije bio od 70.000 do 100.000 dinara (590 do 841 euro) ."Nakon stečaja 11 ili 12 agencija u posljednje tri godine osiguravajuće kuće taj sektor smatraju visokorizičnim za poslovanje.

Od velikog broja osiguravatelja koji posluju u Srbiji samo se četiri bave osiguranjem u turizmu. Prošle godine imali smo kulminaciju, kada je propalo nekoliko velikih igrača. Tada je sav teret pao na osiguravatelje i oni se sada žele zaštititi", kaže Seničić, dodajući da je skuplje osiguranje problem za male agencije koje imaju mali broj putnika. Od smatra da se cijene turističkih aranžmana neće bitnije mijenjati u sljedećoj sezoni. Zasad je više od 120 turističkih agencija prihvatilo novu ponudu osiguravatelja. JUTA smatra da bi promet agencija morao biti ključni kriterij za određivanje depozita i da bi se na taj način našlo rješenje i za male agencije.

Poljuljana ravnopravnost
U Srbiji trenutno posluje 560 organizatora putovanja, a taj broj je posljednjih godina povećan zbog pada prometa u školskom turizmu, zbog čega se mnogo agencija preusmjerilo na organiziranje ljetovanja.

Gordana Prodić, predsjednica Upravnog odbora Asocijacije neovisnih turističkih agencija Srbije (ANTAS) rekla je da je zbog skupljeg osiguranja poljuljana ravnopravnost sudionika na tržištu i ugroženo poslovanje velikog broja agencija u zemlji, posebno u unutrašnjosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close