Tržište nekretnina u Turskoj i Dubaiju procvjetalo: Kupuju i tri do pet stanova odjednom

Autor: Lucija Špiljak , 30. ožujak 2022. u 08:00
Agencije za nekretnine tvrde da su dobile gotovo tri puta više upita za stanove u Dubaiju/Rueters

Oni su bogati, ali ne i oligarsi, pronalaze načine da donesu novac, a kupuju i tri do pet stanova odjednom.

Tržište nekretnina cvjeta u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), gdje bogati Rusi nakon invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija kupuju i do osam stambenih jedinica dnevno. Suosnivač tvrtke za nekretnine Golden Sign u Istanbulu, Gul Gul, za Reuters kaže da Rusi kupuju u gotovini, usto otvaraju bankovne račune u Turskoj ili pak donose zlato.

Sankcije uvedene nakon invazije na Ukrajinu 24. veljače uključuju isključenje Rusije iz SWIFT međunarodnog platnog sustava i ciljanje pojedinaca poput oligarha za koje se smatra da su bliski predsjedniku Vladimiru Putinu.

Turska i UAE kritizirali su rusku invaziju, ali se Ankara usprotivila sankcijama Rusiji, pa tako obje zemlje imaju relativno dobre veze s Moskvom.

Selidba u Istanbul
“Oni su bogati Rusi, ali ne i oligarsi. Pronalaze načine da donesu svoj novac u Tursku. Ima kupaca koji kupuju tri do pet stanova”, rekao je Gul.

Reuters navodi da su Rusi već godinama ljubitelji turskih nekretnina, kao i nekretnina u Iranu i Iraku, a posljednjih tjedana zabilježen je skok potražnje, i to prije invazije.

Naime, u veljači ove godine, dok su se ruske trupe okupljale na ukrajinskoj granici, Rusi su kupili 509 kuća u Turskoj, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine, prema turskim statističkim podacima. Riječ o podacima prije nego što su na snagu stupile zapadne sankcije.

Ibrahim Babacan, vlasnik kompanije koja gradi i prodaje nekretnine u Turskoj uglavnom stranim kupcima, kaže kako su u prošlosti ruski kupci većinom ciljali apartmane u turskim ljetovalištima na Mediteranu, poput Antalyje. Sada pak većinom biraju stanove u Istanbulu.

205

tisuća dolara vrijedni stanovi u fokusu su potražnje ruskih kupaca u Dubaiju

Također, Turska i UAE nude poticaje za boravak kupcima nekretnina. Ako u Turskoj stranci za nekretninu plate 250.000 dolara i drže je tri godine, mogu dobiti tursku putovnicu. Za nešto manji iznos Dubai nudi trogodišnju boravišnu vizu.

Stanovi vrijedni 750.000 dirhama (205.000 dolara) bili su u fokusu potražnje, ali i skuplje nekretnine na umjetnim otocima kao što je Dubai Palm Jumeirah Rusi su kupovali isplativši do šest milijuna dirhama.

“Ulagači traže i zaštitu kapitala i priliku da dobiju rezidencijalnu vizu u UAE za privremeno preseljenje”, rekla je za Reuters Elena Milišenkova iz posredničke agencije za nekretnine Tranio, sa sjedištem u Moskvi i Berlinu, koja je usmjerena na ruske klijente koji kupuju nekretninu u inozemstvu.

Njezina je tvrtka zaprimila gotovo tri puta više upita za stanove u Dubaiju u prva tri mjeseca 2022. u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Thiago Caldas, izvršni direktor tvrtke za nekretnine Modern Living, koji je prošloga tjedna zaposlio agente koji govore ruski, potvrdio je da su bogatiji kupci prebacivali i pripremali sredstva iz Rusije i prije izbijanja rata.

Želja je jedno…
“Želja za kupnjom u Dubaiju je jedno, a sposobnost za to je drugo”, rekla je Elena Timčenko iz tvrtke Royal Home Real Estate, govoreći o poteškoćama u dovođenju sredstava. Za Ruse koji imaju bankovne račune u Dubaiju proces je relativno jednostavan, kaže, a mnogi su se za pomoć obratili prijateljima ili kontaktima, ali nekima je izazov skupljanja novca za kupnju dosad bio prevelik.

Nekim novopridošlim Rusima u Turskoj nije bilo lako napraviti depozite i transfere u bankama koje su oprezne u kršenju sankcija, a ništa lakše nije ni s Visom i Mastercardom.

UAE je prošle godine izdao smjernice bankama za pooštravanje postupaka identificiranja sumnjivih transakcija u pokušaju zaustavljanja nezakonitih financijskih tokova.

Caldas i Alex Cihanoglu, agent za nekretnine, kaže da neki Rusi koriste kriptovalute, sada kada su sankcije otežale financijske transfere. Ibrahim Babacn pak kaže kako njegovi ruski klijenti do sada nisu imali problemi s plaćanjima preko turskih banaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close